Trion består av två kvinnor och en man i 30- och 40-årsåldern, som kommer från Gotland. Brotten har ägt rum i Stockholm och i Visby.
Mannen, som bor i Solna, döms till fem år och fyra månaders fängelse för bland annat grovt narkotikabrott, grovt dopningsbrott och grovt vapenbrott. Han hade bland annat stora mängder narkotika och dopningspreparat och flera skjutvapen hemma. Enligt brottsutredningen ingår den beslagtagna narkotikan i en större verksamhet.
Kvinnan i Bromma döms till fängelse i två år för dopningsbrott, narkotikabrott, grovt narkotikabrott samt ringa dopningsbrott.
Den kvinna som är skriven i Visby döms till 120 dagsböter, sammanlagt 12 000 kronor, för ringa narkotikabrott.
Hos både mannen och kvinnan i Stockholm har polisen beslagtagit stora mängder narkotika och dopningspreparat. Bland annat 2,2 kilo amfetamin, som hittades i kvinnans förråd.
Mannen hade också stora mängder pepparspray, två pistoler, ammunition och två skyddsvästar i sin bostad. Det ena skjutvapnet var en signalpistol modifierad till skarpt skjutvapen och det andra en pistol av märket Glock. Där fanns även en kolsyrepistol som till utseendet liknar en Glock-pistol.
Båda personerna erkänner i stort sett samtliga brott. Men mannen vill bara kännas vid hälften av de 2,2 kilo amfetamin som hittades i kvinnans förråd. Inte heller kvinnan vill ta på sig ansvaret för amfetaminet.
Även Visbykvinnan erkänner brott. Hon hade tillsammans med mannen använt narkotika hemma hos henne när polisen gjorde husrannsakan och de hittade också en mindre mängd narkotika i bostaden.
Under utredningen har framkommit att mannen och Brommakvinnan tidigare varit i ett förhållande, som började ta slut våren 2023. Samtidigt inledde mannen ett förhållande med kvinnan på Gotland. Brommakvinnan fick reda på förhållandet och ringde polisen från mannens lägenhet, när han befann sig i Visby, och berättade att hon hittat narkotika i hans lägenhet.
Polisen mötte kvinnan i mannens lägenhet, där det alltså hittades både narkotika och dopningsmedel samt vapen. Det hittades också andra föremål som styrkt tesen att det handlade om försäljning i större skala. Kvinnan sa vid tillfället till polisen att hon tidigare ”i panik” tagit med sig amfetaminet och en del av dopningsmedlen från lägenheten till sitt eget källarförråd.
Senare under utredningen gjordes en husrannsakan i hemma hos kvinnan i Bromma. Hon försökte då göra sig av med en del narkotika och dopningsmedel genom att slänga ut dem genom fönstret. Polisen hittade narkotika både utanför huset och inne i lägenheten.
Kvinnan som larmade polisen har i förhör berättat att hon blev väldigt upprörd när hon fick reda på otrohetsaffären och att det var därför hon ringde polisen.
Mannen i sin tur har hävdat att narkotikan och dopningsmedlen är för eget bruk och att han har ett missbruk av bådadera. Han medger att han sålt vidare lite dopningsmedel, som han köpt med rabatt, till fullt pris för att finansiera sitt missbruk. Någon mer omfattande eller organiserad handel har han inte varit inblandad med, hävdar han.
Hälften av amfetaminet som hittades i kvinnans förråd säger han sig ha förvarat i sin frys för en bekants räkning, resten vill han inte kännas vid. När det gäller vapnen har han medgett att startpistolen, kolsyrepistolen och pepparsprayen är hans. Glockpistolen vill han dock inte kännas vid och han har uppgett att han tror att kvinnan som anmälde honom har ”planterat” pistolen i hans lägenhet.
Tingsrätten bedömer att amfetaminet tillhörde mannen, trots att det hittades hos kvinnan, och att mängden narkotika och dopningsmedel inte kan vara för eget bruk utan var tänkt att säljas. Rätten ser det inte som troligt att kvinnan har tillgång till så stora mängder narkotika eller till vapen, varför det inte är troligt att hon ”planterat” en pistol hos mannen. Men eftersom hon åtminstone hanterat stora mängder narkotika så ska hon ändå dömas för grova brott.