Gotländska Barbro svarar för 1177 - i Thailand

Den som bor i Karlstad och vill veta varför huvudet värker kanske får svar av gotländskan Barbro Hejdenberg Ronsten i Hua Hin. I ett halvår ska hon arbeta på Vårdguiden i Thailand.

ÖSTERUT. Barbro Hejdenberg Ronsten far inom kort till Hua Hin i Thailand där hon i ett halvår ska arbeta som sjukvårdsrådgivare inom 1177 Vårdguiden.

ÖSTERUT. Barbro Hejdenberg Ronsten far inom kort till Hua Hin i Thailand där hon i ett halvår ska arbeta som sjukvårdsrådgivare inom 1177 Vårdguiden.

Foto: Magnus Ihreskog

VISBY/thailand2018-03-27 08:00

Liksom många företag och verksamheter har även sjukvårdsrådgivningen ”1177 Vårdguiden” utlokaliserat delar av sin personal till Asien.

Dels är omkostnaderna lägre där och dels är det, inom vårdsektorn, svårt att rekrytera personal för att jobba natt. Och när det är natt i Sverige är det som bekant dag i Thailand.

Trots att Barbro Hejdenberg Ronsten uppnått pensionsåldern är hon för nyfiken för att slå sig till ro:

­– Jag såg att de sökte folk och på torsdag åker jag, säger hon.

Barbro har en diger bakgrund inom vården. Uppvuxen bland kor och höns på en gård i När insåg hon tidigt att lantbruket inte var något för henne.

Så hon pluggade till sjuksköterska och var färdig som 20-åring.

Sedan dess har 48 år gått, under många av dem har hon haft administrativa tjänster, bland annat som chef för intensivvårdsavdelningen på Visby lasarett på 80-talet.

Men hela tiden har hon, säger hon, varit noga med att behålla sin kliniska kompetens.

Under många år har hon parallellt med sin lektorstjänst vid Karolinska institutet och Uppsala universitet under jul, påsk och sommarsemestrar arbetat som bemanningssjuksköterska i såväl Sverige som Norge.

Dessa mänskliga möten och patientkontakter har hon nytta av nu när planet lyfter österut.

I den svenska staben om runt personer, belägen i turiststaden Hua Hin i södra Thailand, ska hon svara i telefon när oroliga människor från Värmland, Uppland och Södermanland ringer och ber om råd, det är dessa distrikt hon tilldelats.

Tidigare har hon under sitt yrkesliv träffat sina patienter, nu blir det annorlunda, bara en röst i telefon. Vilket förstås kan vara vanskligt:

– Det går bara att utgå ifrån vad någon berättar, men generellt ger vi bara kortsiktiga råd. Om en åkomma varat länge råder vi förstås att söka vård, är det akut är det ambulans som gäller, säger hon.

Vilken typ av samtal väntar du dig?

– Föräldrar som ringer om sina barn, äldre människor som undrar över mediciner och kanske de som ringer om allt, de som mest behöver något att prata med.

Till sin hjälp har 1177-personalen datorer och kollegiala kontakter. I sig själva har de det lugn och den eftertänksamhet som krävs i pressade situationer.

Även om att just arbeta via telefon är nytt är Barbro van vid sjukvårdsjobb utomlands. FN-tjänst som sjukvårdare i Libanon finns bland erfarenheterna och vid fem tillfällen möten med allehanda människor på Medical Camps på Indiens landsbygd.

För Barbro är tjänsten i Thailand ett slags äventyr med allvar i botten, hon är för nyfiken för att inte hoppa på den här möjligheten.

I ett halvår blir hon borta, till en början inkvarterad på hotell, sedan får hon se hur det blir. 33 grader i luften och på väg mot regnperiod, det är vad som väntar just nu.

Går det som hon vill ska hon samla på sig några längre lediga perioder och försöka få visum till Vietnam och Kambodja. Och så vill hon gärna besöka bron över floden Kwai, känd från en filmatisering 1957 och belägen i västra Thailand nära gränsen till Burma.

Det bli första gången i den thailändska badorten för Barbro Hejdenberg Ronsten, Hua Hin har drygt 70 000 invånare och är tillhåll för många svenskar. Tidigare har hon endast besökt Bangkok.

Och det finns mer saker hon aldrig gjort. Ringt 1177, till exempel.

– Nej, säger hon. Jag har aldrig behövt, jag har haft svaren ändå.

1177

Samlingsplats för information och tjänster inom hälsa och vård, bland annat erbjuds sjukvårdsrådgivning dygnet runt via såväl webb som telefon. Rådgivningen är kostnadsfri.

Sjuksköterskorna som svara bedömer behovet av vård, ger råd och vägleder till lämplig mottagning där så krävs. Varje år inkommer omkring 4,5 miljoner samtal.

Källa: 1177.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om