"Ramadan har blivit en höjdpunkt"
Slakteriet ökar produktionen med 20 procent i samband med Ramadan. Men fortfarande råder brist på svenskt lammkött.– Det är stor efterfrågan i år, säger Pontus Wiman, lammbonde i Västerhejde.
Foto:
Att han lämnar fler nu beror på efterfrågan i samband med Ramadan. Samtidigt har efterfrågan ökat över hela året, inte minst under sommaren.
- Det har blivit mer poppis att äta lamm. Fler och fler grillar, inte minst har helgrillat lamm blivit vanligare, säger Pontus Wiman.
Efterfrågan på lamm fortsätter att öka. Under fyra veckor i samband med Ramadan, som inleddes i veckan, har Visbyslakteriet ökat sin produktion med 20 procent jämfört med samma period förra året. Totalt i år slaktas 2 000 lamm i Visby från vecka 31 till vecka 34.
- Det är ju jättekul. Vi vill ju ta emot så mycket som möjligt här, säger Ronny Fontell, produktionsledare vid Visbyslakteriet.
- Medlemmarna i år får bättre betalt för en högre volym under den här perioden. Ramadan har blivit en tyngdpunkt då leverantörerna jobbar på att få fram sina produkter, berättar han.
Samtidigt har den totala produktionen av lammkött ökat något. I år räknar slakteriet med en ökning på fem procent.
Förberedda
I år har producenterna klarat den ökade efterfrågan bättre inför Ramadan. Enligt Elisabeth Svensson som är inköpsansvarig för lamm på Scan beror det på att företaget gjort en medveten satsning för att möta efterfrågan.
- Ramadan har blivit en höjdpunkt då det är ökad efterfrågan. Vi har jobbat sedan i våras för att få fram mer kött än förra året, och det har fungerat bra, säger Elisabeth Svensson.
Enligt henne är tillgången på svenskt lammkött betydligt bättre i år under Ramadan. Samtidigt skulle Scan gärna se en ökning av svenskt lamkött. I dag är 35 procent av lammköttet som i butikerna svenskt.
Under hela året har Scan en större efterfrågan än vad som produceras. Utom en period under september-oktober då balansen är bättre. Att efterfrågan är större än tillgången tror hon till stor del beror på att vi äter mer lammkött i dag än tidigare. Jämfört med för ett tiotal år sedan har konsumtionen ökat från ett halvt kilo till ett och ett halvt per person och år.
- Konsumtionen ökar hela tiden. Det är jättekul att vi äter mer lammkött. Vi skulle gärna se att den svenska produktionen och antalet producenter ökar. Vi skulle vilja slakta 25-30 procent mer, säger Elisabeth Svensson.
Svårt
Men enligt Pontus Wiman är det svårt att få lönsamhet i lammproduktion i större skala. Själv väljer han att hålla besättningen av tackor på runt 300, för att kunna klara produktionen utan anställd. Han har gått ihop med fyra andra lammbönder och tillsammans levererar de till en firma på fastlandet. På så sätt slipper de ett mellanled och får bättre betalt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!