Lång väg kvar till att nå målet

Målet att Gotland ska bli Årets tillväxtkommun 2018 har reviderats till år 2020. Under torsdagen arrangerade Region Gotland en näringslivsfrukost för att redogöra hur långt arbetet kommit mot det målet.

Regiondirektör Peter Lindvall.

Regiondirektör Peter Lindvall.

Foto: Malin Stenström

Vision om tillväxtkommun2017-11-30 14:28

Region Gotland bjöd på torsdagsmorgonen in till ett välbesökt frukostmöte.

Målet att bli Årets tillväxtkommun 2018 sattes upp 2014.

– Vi gick ut hårt och bullrade en del när vi presenterade målsättningen, säger regiondirektör Peter Lindvall.

Med tiden har det framförts kritik från olika håll att arbetet inte går framåt i önskvärd takt. Målsättningen från regionens sida har också reviderats till "senast år 2020".

LÄS MER: Tillväxtmål får vänta till 2020

– Det finns nog fog för kritiken, men att säga att vi inte har en plan stämmer inte. Vi har en jättetydlig plan framåt, sen är det inte enkel, säger Peter Lindvall.

Han menar att det gemensamt måste fokuseras framåt.

– Det är bra att vi gör en halvhalt och tittar lite tillbaka, men framför allt tittar framåt. Att vi ska ta hem det här tycker jag fortfarande inte att det råder några tvivel om. Det viktiga är den gemensamma kraftsamlingen för att göra det.

Peter Lindvall lade extra tonvikt på tre tillväxtfaktorer; Uppsala Universitet, det framtagna regionala tillväxtprogrammet samt de olika utvecklingsbolagen på ön.

– Det händer mycket på hela ön, med lokala utvecklingsaktörer i nästan varje socken. Tillväxten måste börja underifrån.

För att beskriva hur långt man kommit i arbetet använde Peter Lindvall ett maratonlopp (42,2 kilometer) som metafor.

– Vi ska ta hem det här och vi måste vara uthålliga. Det här är ett maratonlopp och vi har sprungit 100 meter. Det finns inte i min värld att tro att vi inte ska klara av det här, säger Peter Lindvall från scenen utan att närmare gå in på hur de resterande 42,1 kilometerna i metaforen ska hinna avverkas på tre år, efter att man endast nått 100 meter på de tre föregående.

Efter mötet nyanserar Peter Lindvall hur långt de i själva verket har kommit med arbetet.

Hur långt har ni egentligen kommit på maratonloppet?

– Vi har kommit betydligt längre än hundra meter, men vi har en lång bit kvar. Jag skulle säga att vi ligger bra till och har kommit en bra bit på väg, det är nog rimligt att säga att vi har kommit ungefär halvvägs på maratonloppet, säger Peter Lindvall.

Priset "Årets tillväxtkommun" delas ut av organisationen Arena för tillväxt. Vinnaren utses baserat på sju kriterier: tre kvantitativa och fyra kvalitativa (se fakta).

– För de kvantitativa har vi gröna pilar som pekar i rätt riktning, säger Peter Lindvall.

För vart och ett av de fyra kvalitativa kriterierna hölls det dragningar från scenen. Eva Nypelius (C) och Meit Fohlin (S) diskuterade politiskt ledarskap, två olika paneler diskuterade samverkan och kommunal utveckling. Almi Gotlands vd Juliana Falke talade om nytänkande och framhöll att utveckling inte ska grundas på liktänkande, att man måste våga gå i nya och olika riktningar.

– Alla vill olika, det gäller att kunna bygga på det och stimulera olika aktiviteter, säger Juliana Falke.

Falkes ståndpunkt fick stöd av dagens specialinbjudna gäst Per Schlingmann, tidigare bland annat statssekreterare i Statsrådsberedningen och chefsstrategen bakom Moderaternas framgångsrika förvandling till "De nya Moderaterna" under mitten av 2000-talet.

– En iakttagelse som gjorts av en framstående företagsledare är att om man blir för överens så stannar utvecklingen. Företagsledaren ville ha ett par rebeller i ledningsgruppen, sedan fick de bytas ut med jämna mellanrum för att de med tiden blev ja-sägare, säger Per Schlingmann som även underströk vikten av att vara experimentell.

– Det är svårt men viktigt, att jobba med "trial and error".

Årets tillväxtkommun

Kvantitativa bedömningskriterier

Befolkningsutveckling

Sysselsättningsutveckling

Skattekraftsutveckling

Kvalitativa bedömningskriterier

Politiskt ledarskap

Samarbetsförmåga

Kommunalt utvecklingsarbete

Nytänkande

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!