De Internationella Fyrdagarna hålls varje år den tredje helgen i augusti. Sverige har deltagit varje år sedan starten. Förra året slogs det besöksrekord, då drygt 17 300 intresserade besökte någon av de 79 svenska fyrar som hålls öppet.
– Det var en internationell idé som startade i England. Fyrarna är ett gammalt kulturarv som var oumbärligt för sjöfarten, säger Tommy Öberg, arrangör för dagarna vid Svenska Fyrsällskapet.
Fyrtorn anses av många vara maritima byggnadsminnen. Men framtiden för många större bevarade fyrar är osäker, och Tommy Öberg vill lyfta frågan om fyrarnas bevarande.
– Många fyrar är byggnadsmässiga och tekniska underverk. Det är värt att bevara dem men staten vill betala mindre, och därför lämnas fyrarna ibland utan att renoveras. Då förfaller de, säger han.
Svenska fyrar ägs idag av Sjöfartsverket, men även av olika föreningar och privatpersoner.
– Sjöfartsverket stöttar oss på många sätt, men de har sin budget. Därför har Svenska Fyrsällskapet aktiviteter med många lokala organisationer och privata ägare, säger Tommy Öberg.
I Sverige har Svenska Fyrsällskapet fler fyrar öppna och fler besökare till fyrarna, än vad de andra deltagande länderna har tillsammans.
Förutom möjligheten att besöka öppna fyrar sker på flera fyrplatser även olika aktiviteter.
På Gotland hålls fyrarna öppna på Fårö, Gotska Sandön, Hoburg, Östergarnsholm, Stenkyrkehuk, När, Bungeör och Grynge.
– Det är förstås väderberoende, men vi hoppas att många som vill få kunskap kommer. Och man får gärna ta med utflyktskorgen, säger Tommy Öberg.