"Vi är framtiden och kommer göra störst förändring"

Rop och slagord om att rädda vår planet ekade högt utanför rådhuset i Visby. Detta då närmare sjuhundra elever samlades för att delta i fredagens världsomfattande klimatstrejk.

För flera elever blev strejken en del av undervisningen och de var där med sina lärare.

För flera elever blev strejken en del av undervisningen och de var där med sina lärare.

Foto: Malin Stenström

WEBB-TV + BILD2019-03-15 12:23

"Det finns ingen planet B", "Isbjörnar kan inte strejka men vi kan" och "Skolstrejk för klimatet". De hemmagjorda plakaten i kartong syntes tydligt i den stora folkmassan utanför rådhuset. En av deltagarna i Visby var Novah Wester-Nilsson från klass 4 på Norrbackaskolan. Hon hade delvis inspirerats av miljökämpen Greta Thunberg.

– Jag tycker att Greta är jätteduktig, sa hon när den kända profilen nämndes.

Det är svenskan Greta Thunberg som har inspirerat till den globala klimatstrejken "Global strike for future", som den 15 mars arrangerades i över 1 000 städer och 89 länder. Varav Visby var en av alla platser.

I Novah Wester-Nilssons ögon var det en självklarhet att delta, trots regn och frånvaro från skolan.

– Jag vill inte bara stå i skolan utan att göra något, för vi måste göra något, annars kommer allt att gå sönder, säger hon och fortsätter med att berätta att hennes lärare valde att följa med eleverna till strejken.

Novah Wester-Nilsson lyfter också fram att hon tror att de kan påverka politikerna på ett djupare plan, just för att de är barn och ungdomar.

– Vuxna gör knappt något men vi barn är framtiden och vi kommer göra störst förändring, säger hon.

Plötsligt hördes en av arrangörerna, Alfred Westh från organisationen Extinction Rebellion, ropa ut slagord i mikrofonen. Eleverna tog snabbt efter och rösterna höjdes mer och mer.

"Tomma ord och mera prat, räddar inte vårt klimat". Och det verkade som att flera av regionens politiker hörde strejkarna.

En av de som hade kommit ut för att ta del av budskapet var Eva Ahlin (C), ordförande i miljö- och byggnämnden.

– Det är härligt att se barn och unga engagera sig i en viktig fråga. Som politiker har jag alltid klimatet i tankarna men att se de unga engagera sig gör att vi kanske anstränger oss lite till. För det behövs krafttag, sa hon.

Ett stenkast från henne stod utbildningsdirektören Anders Jolby och blickade ut över folkhavet. Trots att barnen märkbart inte befann sig i skolan kände han sig nöjd med hur rektorerna hade valt att hantera frågan. Det var nämligen rektorerna som bestämde om eleverna skulle få tillåtelse att strejka eller ej.

– Det är flera lärare som är med här och jag tycker skolan har hanterat det bra och gjort det till en del av undervisningen. Skolan har också ett demokratiuppdrag och arbetar med klimatfrågan samt hållbarhet. Så det här går i linje med det, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om