Filmat rör har regionen gjort tidigare. Men med den nya filmbilen som regionen köpte in för 1,6 miljoner kronor för några veckor sedan, blir arbetet mer effektivt. Nu kan man snabbare hitta och laga hål i vatten- och avloppssystemen på ön.
– Den här bilen är specialgjord för att filma rör, säger Peter Daun, kommunikatör på teknikförvaltningen.
– Den har mycket effektivare kameror. Det finns spolmöjligheter så man kan rengöra utrustningen och bilen är inredd som ett kontor med datorer. Det blir en bättre arbetsmiljö. I slutändan kan vi spara mycket pengar.
Oftast är det rötter som växer in i rören eller frost som orsakar skadorna. Det handlar både om vatten som tränger in i avloppsrören och dricksvatten som läcker ur vattenledningarna. I ett par år har regionens arbete med att hitta läckor intensifierats. Arbetet har varit framgångsrikt.
– Vi har gamla rör på flera ställen här på Gotland. Cirka 30 procent av avloppsvattnet som når en del av reningsverken är ovidkommande vatten, berättar Peter Daun.
– Det är vatten som tränger in i ledningarna och skapar en stor belastning på reningsverket och det ser ungefär likadant ut i hela landet. När det gäller vatten som läcker ut ur ledningarna är vi mer lyckosamma här. Ungefär fem procent av det vatten vi levererar går till spillo. Det kan jämföras med cirka 20 procent i landet.