Nedgrävda brunnar ska lätta på trycket

För att spara på vatten, och samtidigt minska det för höga trycket i delar av Visby, har regionen grävt ner tre stora brunnar. I eftermiddag kopplas de in för att sänka trycket i större delen av innerstan.

Sänks. Trycket blir lägre i stora delar av innerstan, för att spara på vatten och rör.

Sänks. Trycket blir lägre i stora delar av innerstan, för att spara på vatten och rör.

Foto: Henrik Radhe

webb-tv vattenbrist (ga)2017-06-14 06:00

Förra sommaren sänkte Region Gotland trycket i sina vattenledningar i Visby. Men i de lägsta delarna av Visby innerstad, nedanför klintkanten och i hela hamnområdet, som på grund av höjdskillnaden mot vattentornet alltid haft för högt tryck, var det inte möjligt.

– Med tanke på att vi har vattenbrist och fick sänka trycket akut förra sommaren bestämdes att vi skulle göra det här som en permanent satsning, säger Anders Ekström, arbetsledare för vattenledningsnät norr, och förklarar hur de tre brunnarna ska fungera.

Den senaste månaden har brunnarna grävts ned, investeringen ligger på totalt 400 000 kronor. De tre huvudledningarna blir nu enda vägen in till innerstan för vatten. Mellan fem och tio andra ledningar kopplas under dagen i dag bort.

– Vi kommer att börja direkt på morgonen och stänga vissa ventiler. Trycksänkningen blir på eftermiddagen, säger Anders Ekström.

Trycksänkningen i området är permanent. Men vid behov kan ventilerna på bara 20 minuter kopplas bort, så att det högre trycket kommer tillbaka.

– Om Visby drabbas av storbrand eller annan händelse som innebär att vi behöver större mängd vatten, säger han.

En villa i de högre belägna delarna av Visby har i dag omkring tre kilos tryck. Om vattentillgången inte minskar dramatiskt hoppas regionen slippa sänka det totala trycket. Det område som nu berörs i innerstan kommer att sänkas från sju kilo till mellan fyra och fem. Men enligt Anders Ekström kommer de flesta hushåll där att inte märka någon större skillnad.

– En villa klarar sig alldeles utmärkt med två kilo, mer tryck behövs inte. Toalettstolarna går lika fort att fylla, men duschen kommer att bli lite mjukare, säger han.

Förutom att bidra till minskat vattenuttag kommer trycksänkningen att spara de omkring 100 år gamla vattenledningarna i gjutjärn. Varje år drabbas de av läckor, en sådan kan kosta mycket att reparera.

– Det är i storleksordningen 100 000 kronor innan det är färdigt med stensättning och allt, säger Anders Ekström.

I samband med monteringen av de tre brunnarna har vattnet stängts av i olika områden. När det kopplats på igen har det i något fall varit brunt och missfärgat, innan regionen spolat ledningarna. Men Anders Ekström tror inte att dagens trycksänkning kommer att orsaka missfärgningar eller andra problem.

– Det kommer att bli väldigt bra. 400 000 kronor är väl värda pengar, säger han.

Fakta:

Läget är just nu fortsatt besvärligt, med extremt lågt grundvatten.

För att nå normala nivåer skulle en hel årsnederbörd till krävas.

25 procent av allt vatten i kranarna på årsbasis, kommer från Tingstäde träsk.

Där har regionen i år fått tillstånd att sänka vattnet ytterligare 20 centimeter mot i fjol.

Träsket har sjunkit drastiskt de senaste 6 veckorna,

men ligger fortfarande några centimeter högre än samma tid 2016.

En normal sommarvecka avdunstar träsket så att ytan sänks mellan 4 och 5 centimeter.

Under 2016 pumpades 3,6 miljoner kubikmeter vatten ut i regionens ledningar.

Bevattningsförbudet som infördes den 15 april har fått effekt.

Just nu ligger förbrukningen på samma nivå som motsvarande tid 2016, det är 10 procent lägre än 2015.

Källa: Region Gotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!