BILDER: Här får eleverna hjälpa fiskarna upp genom ån

Sportfiskarna på Gotland driver just nu projektet "Skolbäcken". Ett projekt där skolelever får komma ut i naturen och praktiskt tillämpa sina kunskaper.

Peter Högberg, speciallärare på gymnasiesärskolan.

Peter Högberg, speciallärare på gymnasiesärskolan.

Foto: Dennis Pettersson

WEBB-TV2018-10-03 17:55

Joakim Lyander är projektledare hos Sportfiskarna och ansvarig för projektet.

– Det här är ett projekt som genomförts runt om i Sverige tidigare med mycket goda resultat och nu testar vi att göra det även på Gotland, säger Joakim Lyander.

I höst har Sportfiskarna bjudit in skolor att delta i projektet som finansierats med 400 000 kronor från Länsstyrelsen och Region Gotland. I år har Gråboskolan, Orionskolan och Gymnasiesärskolan nappat på att vara med. Projektet kostar ingenting för skolorna och väver in både teori och praktik.

– Vi hoppas kunna fortsätta med det här projektet och kunna få fler skolor att nappa på idén, säger Joakim Lyander som menar att det finns flera åar på Gotland som behöver tillsyn och som rent geografiskt ligger bra till för skolor på landsbygden.

– Jag hoppas att vi i framtiden kan genomföra liknande projekt vid tillexempel Histillesån i Kräklingbo eller vid Sandaån i Sanda, det vore toppen att kunna bjuda in klasser i närheten av dessa åar att arbeta med naturen kring dem, säger han.

Vi möter upp en grupp elever som läser nationella programmet på gymnasiesärskolan då de är på plats för andra gången vid Själsö strax norr om Visby. Där är gänger i full gång med att anlägga grusbäddar för havsöringen att leka av sig i senare i höst, när fiskarna vandrar upp i ån.

– Det här är en del av en kurs som eleverna läser i naturkunskap där tanken är att få in praktiska moment i utbildningen. Det som sker under vattenytan får inte alla gånger lika mycket uppmärksamhet som livet ovan ytan, säger Peter Högberg, speciallärare vid gymnasiesärskolan i Visby.

Eleverna delas upp i grupper där de får samarbeta och lasta grus för att anlägga grusbäddar där havsöringen kan lägga sin rom under november. En av eleverna, Harald Jonsson, tycker att projektet är ett bra inslag i skolan.

– Det är roligt att vara ute och kunna hjälpa till så här, säger han och får medhåll från sin klasskamrat Tim Jerm:

– Det är lite svårt. Jag hoppas att det blir fint när vi kommer tillbaka i vår. Det roligaste är att köra gruset, säger han.

De båda har fått upp ögonen för fisket tack vare projektet och vill bli nu medlemmar i Sportfiskarna.

– Det är fantastiskt om vi tack vare det här kan få fler att intressera sig för fiskelivet på Gotland också, säger Joakim Lyander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!