Videon är inte längre tillgänglig
I 45 dagar har cementfabriken i Slite underhållsstopp. Anledningen är att man ska reparera och underhålla delar av fabriken, och det finns en hel del att göra.
– Det som sker här är att vi delvis har bytt ut en betydande del av vår ugnsmantel, och den är 80 meter lång från början. Vi har även en hel del eldfasta arbeten uppe i tornen, vi underhåller en massa transporter av olika slag och så jobbar vi inne i kvarnarna också, säger Henrik Stenegärd, mekanisk underhållschef på Cementa och fortsätter:
– Det finns drygt 1 200 arbetsordrar till det här stoppet, och varje order är ett jobb som ska utföras.
Cementa har varje vår ett underhållsstopp som normalt brukar vara tre veckor långt. Men årets stopp är sex veckor, och det beror framför allt på det stora mantelbytet som nu pågår. Mantelbiten tillhör Cementas största ugn och är 5,2 meter i diameter. Senast man gjorde ett byte på den 37 år gamla ugnen var 2013, och det krävs mycket arbete för att få allt på plats.
– Röret ska sitta väldigt exakt, det handlar om millimeter för att få det rätt. Vi har personer som jobbar på det här 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan. De jobbar i skift så det är aldrig paus i underhållet, säger Henrik Stenegärd.
Själva placeringen av ugnens nya delar görs helt manuellt med enorm precision och sammanlagt tar mantelbytet 25 dagar från och med att man börjar ta bort den gamla biten, tills att den nya är på plats och redo att användas. När ugnen är i drift håller den en värme på över 1 300 grader.
Varför har man det här underhållsstoppet?
– Det går inte att köra alla maskiner hur länge som helst, helt enkelt. Vi är tvungna att stanna ner allt för att kunna utföra de här jobben och för att säkerställa ett års drift på nytt, säger Henrik Stenegärd.
Under stoppet får inte personalen ledigt, utan alla hjälper till med underhållet. Men man tar även in entreprenörer utifrån.
– Det går lite i omlott allting, totalt tar vi in 340 externa entreprenörer för det här stoppet. Det är entreprenörer från Gotland, fastlandet och även Tyskland.
När underhållsstoppet är klart ska ett annat jobb vid Cementa slutföras. Nämligen bygget av den 20 meter höga bullervägg som ska reducera ljudnivån från fabriken.
– Den är halvfärdig skulle jag säga. Konstruktionen är uppe och nu är det egentligen bara bullerelementen som ska upp, säger Henrik Stenegärd.