På ett rullband inne på Arlas mejeri i Visby åker mjölkförpackningarna på rad i en slingrande bana mellan maskinen där mjölken paketeras, och vidare till lådorna som ska gå till butikerna.
– Den här maskinen kan göra 6 000 mjölkpaket per timme, säger Magnus Dahlblom, mejerichef i Visby.
Mejeriet tar årligen emot 135 miljoner liter mjölk från de gotländska mjölkproducenterna, 88 procent blir till mjölkpulver och 12 procent går till konsumentmjölk och grädde.
Ny produkt
Under 2016 lanserades Gotlandsmjölken – som man nu även har börjat sälja på fastlandet. Den gotländska mjölken har alltid funnits men tidigare har den inte profilerats som gotländsk. Just profileringen är något som Arla tänker fortsätta med. För nu lanserar de nämligen en ny ekologisk och ohomogeniserad mjölk som även den ska säljas både på Gotland och fastlandet. Om försäljningen av den gotländska mjölken går bra i Stockholm kan andelen mjölk som blir konsumentmjölk istället för pulver höjas.
– Det är en lite större marknad i Stockholm med en miljon möjliga kunder, säger Tobias Nyrot, processutvecklare på Arla.
Under 2017 kommer Arla att investerna 27 miljoner kronor i mejeriet. Pengarna ska bland annat gå till ett nytt styrsystem för framtida produktion och ny teknik för hantering av kärnmjölk och skummjölkskoncentrat.
Hygienkrav
Mejeriet är indelat i olika zoner. Mellan zonerna ska skorna bytas och händerna tvättas med tvål och antibakteriellt medel.
– Jag tror att man tvättar händerna 20 gånger ungefär under ett arbetspass, säger Magnus Dahlblom.
Inne i kontrollrummet styrs produktionen av pulvermjölk. Efter att mjölken gått igenom indunstaren kokas den i vakuum och går sedan vidare till tornet där pulvret torkas med varm luft och värme som pumpas in. När pulvret är klart packas det i säckar. Ett kilo pulver motsvarar ungefär tio liter mjölk.
– Det går 1 000 kilo i en stor säck, vilket motsvarar 10 000 liter mjölk.
Pulvret tar lite plats och har en hållbarhet på två år.
– Vi sätter den på en container på en båt och skickar den till andra sidan jorden, säger Magnus Dahlblom.
Mjölkpulvret från Gotland exporteras till ett tiotal länder, bland annat Kina, Österrike och Las Palmas i Spanien. Där förädlas det sedan till bland annat dryckesmjölk, barnmat, glass, yoghurt och choklad.
Mjölk innehålller 18 av 22 näringsämnen som finns kvar även i pulvret.
– Allt finns kvar, vi drar bara ur vattnet. Det är därför som vi kokar det i vakuum, säger processteknikern Marcus Hederstedt.
Trogen tjänst
I början skrattade Magnus Dahlblom åt påståendet "har du en gång börjat på Arla så slutar du inte". Men efter tio månader på sitt nya jobb har han börjat inse sanningen i påståendet då flera av de 55 anställda har jobbat där stora delar av sitt arbetsliv.
Inne på sitt kontor sitter Göran Persson som har jobbat på Arla i 47 år och 10 månader. Han har mjölken i ådrorna.
– Jag är född på ett landsortsmejeri i Havdhem och var 14 år när jag började här. Arla är ett fantastiskt mejeri att jobba på, säger han.