Ryftes grönsaker AB odlar totalt 91 hektar och cirka 50 hektar är ännu kvar att skörda. Dessutom har företaget ett stort antal lantbrukare anslutna som levererar till Ryftes, hur drabbade de är av översvämningar vet inte Johan Roth, driftledare på Ryftes, i dagsläget.
– Av de 50 hektar vi har kvar bedömer vi att det är cirka 10 procent som vi inte kan skörda nu och som vi inte vet om vi kommer att kunna skörda längre fram, säger Johan Roth.
Under de sju år som Johan Roth varit på Ryftes har det aldrig varit så här blött.
– Tack och lov händer det inte så ofta. Hösten 2012 var blöt till en början och 2010 var det rejält blött.
Ryftes kom igång något senare med grönsaksskörden i år eftersom både spannmålsskörden och höstsådden blev försenade. Nu börjar det bli bråttom att få upp morötterna ur jorden, inte bara för vätan.
– Blasten klarar två eller kanske tre frostnätter, sedan vissnar blasten och då går det inte att få upp den ur jorden, säger Johan Roth.
Palsternackorna är inte alls lika känsliga.
– Kan man inte skörda nu så kan den stå till i april, men naturligtvis vill vi helst ha upp den nu på hösten.
I Vallstena har Ryftes en morotsåker på 8,5 hektar där drygt hälften står under vatten. Sedan i går eftermiddag har en dieseldriven pump pumpat vatten från åkern och de kommer att fortsätta utan avbrott något dygn till.
– Vi försöker pumpa bort så mycket vatten vi kan och sedan får vi göra en bedömning om det går att skörda eller inte. Vi hoppas att vallen håller så vattnet inte rinner tillbaka. Risken är att det ruttnar och även om den inte ruttnar finns risk för kvalitetsproblem. Det här är morötter som ska räcka ändra fram till maj, juni nästa år.
Den del av åkern som är minst drabbad är ändå så blöt att den inte går att skörda i dagsläget.
– Vi försökte skörda i går men det gick inte så bra, men den delen kommer vi att klara, säger Johan Roth.
Det är svårt att veta hur länge morötterna klarar att stå så fuktigt.
– Det handlar om hur starka morötterna är i sig och hur bra syresättningen i jorden är.
Om de fem hektaren inte går att skörda alls handlar det om ett svinn på cirka 450 ton morötter.
Även Widegrens gård AB, ytterligare en av Gotlands större morotsodlare, har problem med blöta åkrar.
– Det är många i hela branschen som är drabbade och det är många på ön som har problem. Det är nog ett flertal fält på Gotland som är kritiska, säger Olof Ansén, vd på Widegrens gård.
Hur känns det här?
– Det är klart att det är jobbigt. Det är oerhört pressande att se fält försvinna iväg. Men samtidigt har vi en fantastisk personal och samarbetspartners som sliter kopiöst. Vi pumpar och är ute och gräver.