I Klinte kan kollekten betalas med mobilen

När kyrkoherden insåg att han hade mer kvitton än kontanter i plånboken kom han på idén. Sedan en tid går det att betala kollekten med mobilen.

Klinte. Hit behöver besökarna inte ta med sig kontanter.

Klinte. Hit behöver besökarna inte ta med sig kontanter.

Foto: Henrik Radhe

WEBB-TV2015-12-09 06:00

Kent Österdahl är kyrkoherde i Klinte pastorat. Han är inte rädd för förnyelse i kyrkan. Efter att ha infört möjligheten att rösta fram en tio-i-topp-lista i ”psalmtoppen” gjorde han i slutet av 1990-talet det möjligt att betala kollekten med det ”cashkort” som fanns då.

Nu har han tagit tekniken till nya höjder. Sedan ett par månader har det varit möjligt att betala kollekten med mobilen i kyrkan, eftersom det kontantlösa samhället har märkts även hos gudstjänstbesökarna.

– Jag upptäckte själv när jag satt i kyrkbänken och bläddrade i plånboken att där mest var kvitton, säger Kent Österdahl.

Kyrkorna i Klinte pastorat har under hösten öppnat 47 konton för Swish.

– Vi har tio olika kyrkorum och det handlar om redovisningen, säger Kent Österdahl.

Varje kyrka har fått sina egna konton för försäljning av vykort, för att tända ljus i ljusbärarna och kollekt till olika ändamål.

Vid varje gudstjänst sätts ett inplastat blad upp längst bak i kyrkan, med aktuellt kontonummer.

– Det materialet fanns inte, så jag fick göra det själv. Det som fanns var anpassat för affärer, det här kan andra pastorat få glädje av också, säger Kent Österdahl.

Klinte var först på Gotland, Visby har hakat på och flera församlingar, bland annat Eskelhem, Roma och Norra Gotlands pastorat, har visat intresse för den nya betalningsmodellen.

Kent Österdahl vill ogärna ha störande mobiler under gudstjänsterna och föredrar att kyrkobesökarna betalar på vägen ut.

Den anrika kollekthåven, bedyrar han, kommer att finnas kvar trots den nya teknikens intåg i kyrkan.

– Det här är ett komplement, de flesta som kommer har inte Swish, säger Kent Österdahl.

Mottagandet från församlingen har hittills varit positivt.

– Vid dop kommer många yngre och det har blivit lite fniss och skratt, ibland jubel. Det är bara kul, säger Kent Österdahl.

Helt klart är att kollekten, sedan mobil betalning infördes, har ökat. Kent Österdahl är glad över att hans kyrkor därmed kan göra skillnad för behövande såväl i andra länder som här på Gotland. För den som exempelvis vill bidra till att skänka en get eller ko till fattiga i Tanzania finns nu ett eget kontonummer, liksom för julkampanjen för att stoppa barnadödlighet.

Tekniken finns att kunna sända gudstjänster via internet, direkt till dator eller mobil, för gudstjänstbesökare som inte kan ta sig till kyrkan. Kent Österdahl är nyfiken på framtiden.

– Det är kanske inte så långt bort, redan i dag är tv-gudstjänster ett starkt komplement, säger han.

Pastoraten gav 2014:

Kollekten

Klinte 110 000 kronor, Burs 66 758, Roma 92 654, Vänge 77 572, Garda 26 120, Östergarn 79 330, Hoburg 73 210, Stenkumla 87 000, Norra Gotland 289 000, Alva Hemse Rone 38 000, Dalhem 25 000, Eskelhem 50 000, Fardhem 50 433, Domkyrkoförsamlingen 171 105.

Källa: Visby stift

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!