Se filmen: MC-ambulanser ska minska mödradödligheten

Att på ett säkert sätt kunna ta sig från byar på den afrikanska landsbygden till sjukhus vid förlossning är en stor utmaning. Svenska ambulansvagnar ska göra att fler kvinnor hinner till sjukhus i tid.

Foto: Dennis Pettersson

webb-tv2018-06-16 10:00

Lars Klingsbo arbetade med en biståndsorganisation som jobbade mot kvinnlig könsstympning. När han besökte projektet i Kenya upptäckte han hur svårt det var för gravida kvinnor på landsbygden att ta sig till sjukhus eller hälsocenter vid eventuella komplikationer och vid förlossning. Vägarna till och från byarna var för dåliga för att kunna köra bil på, så ofta tvingades kvinnorna gå flera mil. Då föddes idén om mc-ambulansen, som är en vagn som kopplas på bak på motorcykeln.

– Transporten är en flaskhals. Med motorcykel går det att ta sig fram, och vagnarna kan vara placerade vid sjukhusen eller hälsoklinikerna, säger Lars Klingsbo, initiativtagare till bolaget Eezer.

För fyra år sedan gjorde bolaget den första prototypen. Nu är tio färdigbyggda, varav fem är operativa i Tanzania och Kenya. Det huvudsakliga målet är att minska mödradödligheten, men projektet ger även andra positiva bieffekter.

– Vi vill att kvinnor ska köra dem, vilket skulle bryta vissa jämställdhetsmönster. Sedan skapar det även arbetstillfällen, säger Lars Klingsbo, och berättar att mc-ambulanserna tillverkas i ett av de fattigaste områdena i Nairobi.

Mc-klubben Bike Babes Stockholm, som endast är öppen för kvinnor, är på Gotland för fjärde året i rad. Av 500 medlemmar är 50 med på Gotland för olika aktiviteter och för motorcykelturer över hela ön. Klubbens initiativtagare Karin Pontén sitter i styrelsen för Eezer. På fredagen träffade Bike Babes Stockholm Lars Klingsbo som visade upp mc-ambulansen och lät klubbmedlemmarna provköra. Förhoppningen är sedan att några av dem ska följa med till Afrika och lära andra kvinnor att köra.

– Det är första steget, att visa upp den, provköra och provåka, så kan de som vill sedan vara med och lära andra, säger hon.

I september ska Karin Pontén till Kenya för att köra och följa upp projektet.

– Får vi kvinnor till sjukhusen och parallellt fortsätter att jobba mot könsstympning har vi kommit långt, säger hon.

Förutom att lära kvinnor att köra motorcykel är det viktigt att komma till sjukhus i tid.

– Vi jobbar med kvinnogrupper som kan peppa varandra att åka i tid. Jag tror även vi behöver peppa kvinnor att köra. Killar är bra på att ta sig från punkt a till b fort, men tjejer är nog bättre på aspekten att det faktiskt sitter en person bak, säger Lars Klingsbo.

Mödradödlighet i världen

FN:s definition av mödradödlighet är mödrar som dör under graviditeten, eller upp till 42 dagar efter avslutad graviditet.

Fördröjningen i hemmet av beslut om att söka vård eller inte, fördröjning av behandling vid anskaffande av transportmedel och själva transporten på dåliga vägar med långa avstånd, eller fördröjning av behandling när patienten väl anlänt till hälsocentraler eller sjukhus anses vara de faktorer som är mest avgörande i fall av mödradödlighet.

FN har som delmål att till år 2030 minska mödradödligheten i världen till mindre än 70 per 100 000 förlossningar.

I Sierra Leone dör 1 360 mödrar av 100 000, i Burundi 712 av 100 000, i Tanzania 410 av 100 000, Kenya 400 av 100 000 och i Sverige 4 av 100 000.

Källa: Svenska FN-förbundet, statistik från 2014

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om