Många har tyckt till om Klintehamns framtid

Regionen har fått in närmare 200 synpunkter om Klintehamns framtid. Nu ska åsikterna och idéerna sammanställas och presenteras för regionstyrelsen i höst.

Många klintehamnsbor har använt regionens webbenkät och bland annat prickat för sina favoritplatser på kartan.

Många klintehamnsbor har använt regionens webbenkät och bland annat prickat för sina favoritplatser på kartan.

Foto: Region Gotland och Lantmäteriet

webbenkät (GT)2017-07-21 05:00

I april gav regionstyrelsen sin förvaltning i uppdrag att tillsammans med samhällsbyggnadsförvaltningen påbörja arbetet med att planera Klintehamn 2030. I juni bjöd man in klintebor, föreningar, företagare och exploatörer till två workshops. Det man ville veta var hur deltagarna såg på ortens framtid. Vilka möjligheter för utveckling finns och vilka utmaningar står Klintehamn inför fram till 2030.

– Det var väldigt bra möten. Jag tror det flesta var nöjda och vi var också nöjda, säger Jenny Sandberg, samhällsplanerare på samhällsbyggnadsförvaltningen.

– Det som stack ut är att man önskar en större inflyttning. Målet är 1000 fler klintehamnsbor fram till 2030. Man vill också se fler företag på orten och känner en oro för de tomma affärslokalerna. Men man ser också lokalerna som en möjlighet. Det finns ju faktiskt lokaler att tillgå och att fylla.

I översiktsplanen för Gotland som antogs redan 2010, sades det att fördjupande översiktsplaner skulle tas fram för Storsudret, Fårö, och Östergarnslandet. Detta är nu genomfört. Också Gotlands utpekade serviceorter skulle planeras. Regionstyrelseförvaltningen ansåg att Klintehamn skulle prioriteras framför de andra orterna. Ett motiv till detta var bland annat att verksamhet från Visby hamn kommer att flyttas över till Klintehamn och att det därför kändes brådskande att se över konsekvenserna gällande trafik och tillgänglighet i området.

– Det finns en klar utvecklingspotential i Klintehamn, säger Jenny Sandberg.

– Det har satsats stort på den nya hamnen och på ett nytt reningsverk. Det är nära till Visby och finns bra infrastruktur. Dessutom finns här ganska många stora industrier.

Parallellt med workshops har ortsborna sedan den 7 juni haft möjlighet att via en webbenkät kunna gå in och lämna förslag. På en karta har de fått möjlighet att sätta prickar på sina favoritplatser, platser som kan förändras, platser att vara rädd om, lämna förslag på ny mark- eller vattenanvändning och rita in ny infrastruktur som cykelvägar eller gator. Fram till den 19 juli, då webbplatsen stängdes ned, hade det kommit in närmare 200 synpunkter, berättar Jenny Sandberg.

– Jag är otroligt imponerad över det stora engagemanget som människor visat. Nu ska vi sammanställa allt i en rapport som ska lämnas över till regionstyrelsen i höst och ligga till grund för vilken typ av planeringsdokument som ska tas fram.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om