Dags för nästa laddning gotlandswhisky

Lanseringen gick som tåget. Just nu tappas 5 000 flaskor av uppföljaren och till sommaren släpps whiskyn på Systembolaget. "Vi skapar historia här ute", säger vd Anders Stumle.

Etikett. Den första etiketten var blå, uppföljaren Svaides blir röd.

Etikett. Den första etiketten var blå, uppföljaren Svaides blir röd.

Foto: Henrik Radhe

Whisky (GA)2017-01-31 05:15

De första aktierna såldes 2005, men blev ingen hit. Det var först efter nyemission 2009 och en ny styrelse i Gotland whisky som Anders Stumle på allvar började få vittring på doften av rökig malt.

När de första dyrbara dropparna släpptes före jul small det till. "Shareholders edition" släpptes bara till aktieägarna.

– Av 2 150 aktieägare beställde 2 050. Det är fantastiskt, men det är klart att det också är lite pirrigt, säger Anders Stumle, vd och huvudägare.

De numrerade flaskorna kostade 451 kronor när de hämtades ut på Systembolaget, men enligt Anders Stumle har en del sålts vidare på nätet.

– Jag har sett flaskor för 2 500 kronor men hört att det sålts för 4 000 kronor, så det finns ett visst intresse, säger han.

I gamla sockerbrukets lokaler tappade Toini Nilsson och Per Uddin i går upp 850 flaskor whisky av uppföljaren. 5 000 flaskor får namnet "Svaide".

– Vi döper alla whiskysläpp efter spännande platser på Gotland, säger Anders Stumle.

Planen är att distribuera för uthämtning på Systembolaget i mitten på mars. Fortfarande är de exklusiva flaskorna bara avsedda för aktieägare. Men till sommaren sker den stora lanseringen till allmänheten.

– Den ska heta "Roma" och jag vill ha den ute senast till Almedalsveckan. Det är ju lämpligt att den första på hyllan heter "Roma" när vi är här, säger Anders Stumle.

Sedan 2013 har whiskyfabriken tillverkat 400 liter sprit i veckan som lagras på ekfat, åtminstone i tre år.

– Just nu har vi 57 478 liter i fat som rymmer mellan 96 och 250 liter var, säger Anders Stumle medan whiskydoften hänger tjock i luften i den svala och fuktiga miljön på huvudlagret.

De är olika gamla, vissa är nya och andra har tidigare lagrat sherry. Alkoholhalten är 72 procent. I en särskild procedur blandas de olika faten med varandra och späs med vatten till 47-procentig whisky. Till sin hjälp tar Gotland whisky ett gäng experter från Oskarshamn.

– Döderhults whiskysällskap kommer hit och testar varje fat och utifrån det mixar vi på rätt sätt, säger Anders Stumle.

I sommar kommer den gotländska whiskyn att finnas som "tillfälligt lokalt sortiment" på systembolagen på Gotland. Anders Stumle vill exportera till hela landet, men öppnar för att flaskan förblir exklusiv som gotländsk souvenir bara på ön.

– Det skulle sätta Gotland på kartan och vi skulle få whiskynördar att ta flyget till Gotland varje gång vi släpper nytt. Aberdeen i Skottland och Visby ligger på samma breddgrad – vi har samma förutsättningar och det är klart att vi kan göra whisky här, säger han.

Fakta:

Den kravgodkända malten odlas i Rone och Bro.

80 ton, från ungefär 20 hektar åker, mältas i Rone hos Staffan Larsson.

Malten blandas med vatten och jäst i gamla sockerbruket i Roma.

Där körs den i två destilleringsapparater och lagras sedan på ekfat i tre år.

De flesta faten är av amerikansk ek, men även ungersk och gotländsk.

Planen är att sälja 18 000 flaskor whisky om året.

Just nu sysselsätts 2 timanställda, 1 på heltid i destilleriet och 2 tjänstemän på kontoret.

Sommartid har fabriken öppet för visningar.

27 februari planeras säljstart för etapp två, "Svaide", till aktieägarna och i sommar ska whiskyn med namnet "Roma" finnas på öns systembolag.

Gotland whisky har 2 miljoner aktier.

Källa: Gotland whisky

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!