Det dröjer alltjämt innan vem som helst kan köpa sig en flaska Isle of Lime – världens första ”gotch”, alltså gotländsk scotch. Premiärtappningen i sommar är nämligen en så kallad shareholders edition, det är de nästan 2 000 aktieägarna som har första tjing.
– De måste få möjlighet att köpa de två flaskor de har blivit lovade. Dem kan de sedan spara, det blir ju exklusivt att ha kvar något från vår första tappning, säger Gotland whiskys vd Anders Stumle.
De som köpte in sig tidigt har också tålmodigt fått vänta. Bolaget bildades redan 2004, men den första produktionen skulle dröja till åtta år senare.
– Vi gjorde en emission 2005 som inte gick så bra. Och vi skulle först vara på en gård i Klintehamn, men det blev för dyrt att bygga om där. I slutet av 2008 köpte vi ut flera personer, ändrade hela styrelsen och gjorde en ny satsning, berättar Anders Stumle.
Han finns även med i bolaget Klosterfastigheter, som äger Romas gamla sockerbruk, och det blev sedermera Gotland whiskys hem i stället.
2010 gjordes en ny emission, bolaget fick in fem miljoner kronor och kunde köpa pannor och annat som behövdes.
Faten som används är amerikanska bourbonfat, men även exklusiva ekfat från de kända whiskymakarna Laphroaig.
– Vi hade kontakt med Henry Cockburn, som tidigare har jobbat på Bowmore i 25 år. När han fick höra om Laphroaigfaten skrek han bara rakt ut att ”de ska ni köpa”!
Kornet som används är gotländskt ekologiskt, som mältas och sedan torvröks av Staffan Larsson i Rone. 2015 blev Isle of Lime landets första kravmärkta whisky.
– Ingredienserna är bara malt, jäst och vatten, om den som gjort maltet lyckats väl behöver inget socker tillsättas, menar Anders Stumle.
2012 kunde produktionen dra igång och 2013 lades en första omgång på fat. Det tar tre år innan det får kallas whisky, så om några veckor är de första dropparna helt klara.
Lite tjuvsmakning har dock redan skett. Whiskyprovare har varit på besök och sagt sitt.
– Om experterna anser att vi har lyckats är det en bragd, för vi är bara glada amatörer.
Samtidigt har många engagerat sig.
– Intresset är jättestort, vi kan lätt få tag på folk som kan mycket. Jag vill verkligen tacka alla som hjälpt till.
En del jobb återstår innan de första flaskorna kan börja säljas. Själva flaskorna, till exempel, är inte klara än. Gotland whisky söker efter en bra variant, gärna med glaskork.
– Vanlig kork håller inte i längden, visar det sig.
Sedan ska det fortfarande till en tappanläggning och så gäller det att hitta en ”smidig” men laglig distributionsväg via Systembolagets kanaler.
Anders Stumle hoppas få ut de första buteljerna efter semestrarna i sommar.
En bar finns byggd högst upp i det gamla sockerbruket, men om det blir något premiärevenemang där är oklart.
– Vi har ju egentligen inte haft någon riktig invigning ännu, men jag vet inte när vi skulle hinna med en sådan, erkänner Anders Stumle.
Många är de glada amatörerna inom bryggning och destillation i dag. Men enligt Anders Stumle är Gotland whisky inget temporärt hobbyprojekt som kan rinna ut i sanden.
– Nej, det här kommer aldrig att försvinna i min värld. Whiskyn blir ju faktiskt bara bättre för varje år som går.