I verkstadslokalen står fyra bord uppställda på rad. Vid varje arbetsstation pågår nedmontering av värmepannor av olika slag. Fredrik Österlund och Oskar Hultgren ska precis avsluta förmiddagens arbete och gå på lunchrast. De läser sista året på VVS-programmet. Efter studenten, i vår, väntar troligtvis en lärlingsanställning och sedan ett arbetsliv som VVS-montör.
– Jag vill ha ett praktiskt yrke, där man får jobba med kroppen. Jag trivs i arbetskläder, säger Oskar Hultgren, som dessutom uppskattar den sociala delen av jobbet – att komma hem till folk.
Fredrik Österlund lockas av samma sak och tror att han vill bli rörmokare.
– Det är kul att hitta lösningar på saker och att hjälpa folk, säger han.
De goda jobbchanserna var han väl medveten om när han skickade in sin gymnasieansökan.
– Jag orkar inte sitta på någon arbetsförmedling sen, så det här är helt rätt.
Under utbildningen har eleverna flera praktikperioder, vilket verkligen har uppskattats av Oskar Hultgren, som dessutom fått sommarvikariat efteråt.
– För mig har det varit jättekul. Man får verkligen se och lära sig mycket, säger han.
Ett tiotal elever tar varje år studenten från Wisbygymnasiets VVS-utbildning. Enligt statistiken har nio av tio jobb tre år efter gymnasiet och sex av tio arbetar med just VVS. Det stämmer med den bild som Oskar Hultgren fått från äldre kompisar, som redan har gått ut.
– Jag har inte hört något negativt. Av vissa har jag hört att företagen jagar dem, säger han.
Janne Stenström, yrkeslärare, har sett att många av hans gamla elever har gått direkt ut i arbetslivet.
– Alla kanske inte har jobb inom VVS-branschen, men de flesta har jobb. På fastlandet finns det ännu mer jobb, så om man kan tänka sig att flytta ser det verkligen bra ut, säger han.
Det här är en trend som har hållit i sig under många år. Det var bara under bostadskraschen i början på 90-talet som Janne Stenström såg en nedgång i efterfrågan.
Trots att utbildningen ger många gotländska ungdomar jobb så går det inte att utöka antalet utbildningsplatser.
– Vi ska kunna se till att de kommer ut på företagen och får en bra praktik. Då är det svårt att få så många fler än i dag, säger han.
Att branschen är villig att ta emot elever råder det ingen tvekan om, enligt honom.
– När de ska ut på praktik i trean så hör företagen ibland av sig och frågar efter eleverna, så visst finns det ett sug. Både från större och mindre företag.