IF Metall påpekade i länsstyrelsens senaste lägesrapport problemet med yrkesutbildningarnas praktikplatser.
– Jag ser problemet och bollade in det, säger Mikael Nilsson, ombudsman vid IF Metall.
– På grund av coronan vill företag inte ta in praktikanter och det förstår man ju. Men praktiken är en väsentlig del av utbildningen för alla som går på yrkeslinjer, gymnasiala och vuxenstudier. Får vi ut personer i branscherna som inte fått prova på att komma ut är det tufft, man jobbar ofta i par, framhåller Mikael Nilsson.
– Kanske behöver vi validera eleverna innan dom slutar om det är något de inte fått sig till del.
Erik Gerndt, biträdande rektor vid vuxenutbildningen, menar att läget är besvärligt men inte omöjligt.
– Allt är inte inställt, det ser väldigt olika ut. Vissa företag har svårt att ta emot så vi märker av att det är färre platser, men ingen har drabbats helt. Vi har fått lägga om undervisningen så det rullar runt på de vi har.
– Normalt skickar vi ut alla elever samtidigt, nu blir det färre åt gången. Är det tio elever i en grupp skickar vi ut 3-4 i stöten, de andra är kvar i skolan och efter några veckor vänder vi på steken och skickar ut 3-4 nya till samma arbetsplatser. De som tar emot där funkar det bra.
På Gotland är det vanligt med mindre företag och där har flera fortsatt ta emot. Ett större som en period inte tagit emot är Cementa.
– De hade ett utbrott och sedan sitt storstopp. De är alltid duktiga på att ta emot men nu har de inte vågat. Men nu har de meddelat att ska kunna ta emot igen under vårterminen.
Erik Gerndt framhåller att Skolverket sagt att under rådande pandemi kan de tänka sig andra lösningar på praktiken, som skolförlagd sådan.
– Men det är inget vi föredrar. Det är alltid bättre på företag, det blir mer skarpt läge.
Plåt- och svetsmekaniker är den grupp som har mest praktik.
– De kör en grundutbildning här, ganska tidigt på hösten börjar de gå ut och en stor del av våren är de på företag. Det blir schemapussel, lärarna är ganska fria att lösa uppgiften i samråd med oss.
Svårast läge har det dock varit för hotell och turism. Där har flera företag haft stängt i perioder.
– Där har vi fått titta mer på skolförlagd praktik.
Erik Gerndt konstaterar att branscherna jobbar, vill anställa och behöver då ta emot praktikanter så de kan få sin utbildning.
– Det har löst sig på ett bättre sätt än vad vi trodde.