Något måste göras när sms-lån blir IS-lån

23 juni 2015 06:00

Företag som ger sms-lån ägnar sig åt att låna ut pengar till dem som inte borde låna. Och de tar bra betalt för det. Höga räntor och dryga avgifter för dem som får svårt att betala. Många unga människor som skuldsätter sig och förstör sin privatekonomi. Det är förföriskt lätt att låna. Och naturligtvis skönt för stunden att plötsligt, och högst tillfälligt, bli stadd vid kassa. Det sura och snåla kommer efteråt.

Men det finns tydligen de som lånar utan en tanke på att betala tillbaka. Ekot rapporterade i går om hur Säpo funnit att sms-lån systematiskt används för att finansiera terror. Många av dem som reser från Sverige till Mellanöstern för att slåss för IS ser till att på kort tid låna så mycket det bara går innan de ger sig iväg.

Om dessa lån aldrig återbetalas, vilket är troligt, är det givetvis en förlust för företagen som ger lånen. Men de tjänar väl så mycket pengar på sina laglydiga kunder att det är smällar som de är beredda att ta. Och smäller är precis vad det gör även i Mellanöstern.

Nu väntar vi bara på ett förslag från Stockholms stads rödgröna majoritet att återvändande IS-terrorister inte bara ska erbjudas jobb och bostad, utan även skuldsanering.

Trots att sms-lånen länge beskrivits som ett problem så har staten aldrig på allvar gjort något åt det. Även om en ny lag som ska reglera verksamheten trädde i kraft i fjol. Man behöver bara googla sms-lån för att fullkomligt översvämmas av erbjudanden. Jag kollade sajt som jämför olika sms-lån. Det första beskrivs så här:

”Första gången kan du låna 50 – 6 000 kr helt ränte och avgiftsfritt. Eff. ränta från 218,9%”

Över 200 procents ränta! När riksbankens styrränta är negativ. Man förstår att de tjänar pengar även om ett visst svinn går till terrorism.

Vilka krav ställer denna långivare på låntagaren, för att lånet ska beviljas?

”Fyllt 18 år Har ett svensk mobiltelefonnummer”

Det sker ingen eller nästan ingen prövning av kreditvärdigheten. Vissa låneföretag är beredda att ge betydligt större lån – som 50 000 eller ännu mer än så. Den mest hutlösa effektiva räntan jag hittade bland de jämförda låneföretagen var ”från 436 procent”. Men enligt Konsumentverket kan den effektiva räntan ibland vara så hög som 800 procent.

Om det faktum att låntagarna utnyttjas inte räcker som skäl för staten att göra någonting åt sms-lånen, så hoppas jag att Säpos uppgifter om att sms-lån används för att finansiera terrorresor ska göra att det känns lite mer angeläget.

För övrigt använder de hugade terroristerna även andra metoder för att finansiera sig. Och vanliga banklån. Tydligen kan det vara på flera håll som kreditgivningen kan behöva skärpas upp.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa