135-årig publicistisk drivkraft vid god vigör

27 september 2019 05:00

Lite i egen sak talar vi kanske när vi påstår att Gotlänningen är en synnerligen vital 135-åring.

Den 27 september, i dag alltså,  kom tidningen ut för första gången 1884. Sedan dess har mycket hänt och för den intresserade går det att läsa om det mesta i den bok vi gav ut till 125-årsjubileet 2009. Carl-Erik Nilssons bok "Dubbe, Luft-Kalle och några till..." handlar inte bara om Gotlänningens historia utan även om gotländsk tidningshistoria i allmänhet.

Rubriken till denna ledare är återanvänd från 125-årsfirandet och jag hoppas innerligt att jag (eller nån annan) kan få återanvända den även när vi firar 145 och 150 år av publicistisk drivkraft.

I dag är Gotlänningens ledarsida och Gotlänningens Tryckeri AB två olika saker som formellt inte har några affärsmässiga eller administrativa band. Ledarsidan ingår som alla andra sidor i GT och ledarskribenterna är anställda i Gotlands Media som alla andra i företaget.

Men jag brukar kalla det en vänförening, det gamla ägarbolaget som lever kvar, lika vital som ledarsidan. Mig veterligt det enda som är kvar av de gamla lokala ägarna i ett aktivt bolag. 

Gotlänningens Tryckeri AB består av 9 000 aktier, de allra flesta är helt vanliga gotlänningar som en gång gick samman för att garantera utgivningen av en lokal dagstidning.

Skulle sånt kunna hända i dag? Mitt hjärta värms av alla dessa föregångare som såg det fria ordet som något väldigt viktigt. Det händer flera gånger per år att folk kommer in med de vackra aktiebreven så att de kan registreras om med nya ägare.

 

Men Gotlänningen har inte bara en fin historia. Det är ett bolag som hela tiden vill utvecla och förnya sin nya roll i det gotländska medielandskapet. För tionde gången ordnar vi en lokal mediedag. 

I år den 22 oktober och den gästas den av Tove Lifvendahl och Anders Pihlblad. Vi ska prata om åsiktsjournalistik med dem men också hur väl den lokala journalistiken står sig och det gör vi med de lokala mediecheferna. 

Som vanligt är  det Gotlänningens styrelseordförande Tommy Wahlgren som håller i trådarna.

I samarbete med Gotlands Media kommer Gotlänningen också att för första gången anordna en lokal mediegala där lokala journalister ska prisas för goda journalistiska insatser. 

Det ska bli väldigt roligt att visa uppskattning åt allt det slit som varje dag utförs på gotländska redaktioner.

Så vi firar en 10-åring, en 135-åring och en alldeles nyfödd tradition i Gotlänningens namn denna höst.

Är du intresserad av att delta på Mediedagen, hör av dig till mig på mejl eva.bofride@gotlandsmedia.se.

Så jobbar vi med nyheter
Eva Bofride