1930-talet upprepar sig

8 oktober 2016 05:00

De brunas stöveltramp hörs på våra gotländska gator. I sken av att värna och ge sitt stöd till en kvinna som utsatts för ett avskyvärt brott uppmanar personer knutna till nazistiska organisationer oss gotlänningar till att bilda medborgargarden och att begå brott. Ironin borde synas tydligt.

Varför vänder man sig mot förövarna när man vill ge sitt stöd till den utsatta kvinnan? Varför hävdar man att man vill värna om ”svenska” kvinnor när man själva sprider hat mot ”svenska” kvinnor som Zara Larsson, Gudrun Schyman och andra starka kvinnor? Är deras ”svenska” kvinnor bara de kvinnor som håller med dem?

Varför vaknar de här personerna först när det misstänks att personer med invandrarbakgrund begått brott? Hur värnar de om alla de andra kvinnor som dagligen blir utsatta för våld av män? Var är de då? Var finns nazisternas engagemang för Lotta Rudholm?

I vågorna av den fruktansvärda våldtäkten har poliser hängs ut på nätet där hatet mot dem får frodas utan att fakta beaktas. Åklagaren får ovälkommet besök i sitt hem under natten. Vanliga gotlänningar som brukar vara förnuftiga anser helt plötsligt att information från nazistiska sidor skulle vara någon form av sanning. Ropen om att polisen har ont om resurser borde få människor att ge polisen en chans att använda de resurser de har på ett riktigt sätt.

Men då medborgargarden vandrar på Visbys gator, försvårar utredningen och begår nya brott, då åklagare blir utsatta för brott, då poliser hängs ut på nätet, då kan inte polisen göra sitt jobb så bra de skulle kunna. Det är också det som är tanken från nazisterna. För att bevisa sin tes om att polisen inte fungerar gör de allt för att polisen inte skall kunna fungera. Samma sak hände i Tyskland på 1930-talet. Då, precis som nu, var det vanliga medborgare som gick på retoriken och trodde på lögnerna. Då var det judarna som var ”fienden”. Nu är det ”invandrarna”.

Samtidigt som allt detta sker på Gotland kan vi se en film där toppolitiker i Sverigedemokraterna, SD, öppet visa sitt förakt för judar. Detta i ett parti som under hela sin existens, helt riktigt, anklagats för att ha förtroendevalda med rasistiska åsikter. SD har slagit ifrån sig och hävdar att de har nolltolerans mot rasism. En nolltolerans de själva motbevisar gång på gång. Nu får vi se hur de handskas med de toppolitiker som visat sin rätta rasistiska sida.

I Regionfullmäktige på Gotland har SD tre mandat men driver ingen egen politik. Enligt deras ordförande utbildar de istället sina medlemmar till nästa mandatperiod då de skall ha ännu fler mandat och därmed få en vågmästarroll. De nya mandaten lär de knappast få genom sin passivitet i fullmäktige. Hur marknadsför de då sin politik? Är det genom fotsoldaterna på nätet som sprider lögner, hat och hot de skall profilera sig?

Situationen är skrämmande lik den som var i Tyskland under 1930-talet och vi vet alla vad resultatet blev då. Jag vill inte se en fortsatt utveckling i den riktningen och vi borde väl alla ha tagit lärdom av historian.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa