92 möjligheter till utveckling

17 januari 2018 06:00

Gårdagens ”92 möjligheter” var som vanligt ett välordnat arrangemang med hög kvalitet och mycket hjärta.

Extra krydda hade man i år i form av en partiledare (Annie Lööf) och en minister (Mikael Damberg). Det var upplyftande att få lyssna på två av landets toppolitiker i ett konstruktivt samtal där det som enade dem fick mer plats än i vanliga debatter där bara skillnaderna sticker ut.

Men nog finns det skillnader i Socialdemokraternas och Centerpartiets politik för landsbygden. Däremot är jag övertygad om att ambitionerna är lika äkta och höga.

Det som skiljer är att det ena partiet har en 100-årig förankring i landsbygden och dess förutsättningar medan det andra mer varit inriktat på andra saker.

Jag tänker på det som kanske är en vandringssägen men som är en tilltalande tanke. Att i England väntar man med att anlägga stigar i en park tills man ser hur folk går. Istället för att anlägga stigarna där det passar in rent estetiskt.

Det är lite som skillnaden mellan socialism och liberalism om förenklingen ursäktas och passar även bra som en liknelse över skillnaden i att ha perspektivet underifrån eller ovanifrån.

Att Annie Lööf var på hemmaplan rådde inga tvivel om. I landsbygdsfrågorna är det inte hennes parti som behöver be om ursäkt eller avkrävas förslag. Att Centerpartiet är det enda partiet som över huvud taget får frågor om varför de inte gjort mer för landsbygden är väldigt talande. Inga andra partier förutsätts ens ha en sammanhållen politik för landsbygden.

Man ska också ha i åtanke att senast C satt i regering gjorde man det med stöd av cirka 6 procent av väljarna. Socialdemokraterna har ett mycket större mandat (cirka 30 procent) att genomföra det man faktiskt vill.

Att man som en av sina första åtgärder la ner landsbygdsdepartementet var en straffspark Annie Lööf inte missade att sätta när Mikael Damberg påstod att det var helt tomt på landsbygdssatsningar när han tog över näringsdepartementet efter henne.

Utlokaliseringen av statliga myndigheter som regeringen Löfven nyligen genomfört är ett bra sätt att sprida statens närvaro över landet.

Men det är lite förmätet att slå sig för bröstet för återetableringen av Gotlands försvar när man la ner det samma för bara några år sedan.

Och den skärv Gotland fick av 15 nya jobb på Universitets- och högskolerådet (UHR) måste sättas i skenet av att Svenska Institutet alldeles nyss flyttades till Stockholm och gav Gotland minus 12 arbetstillfällen.

Debattören och journalisten PO Tidholm var ett uppfriskande inslag som objektiv provokatör som gjorde sitt bästa för att dra ner på de positiva ordalagen om svenska landsbygder.

Och visst, man måste våga se både fördelar och nackdelar.

Men vill man komma framåt går det fortare genom att utveckla och utnyttja möjligheterna.

Något som Malena Bendelin, Väte, är ett levande bevis på.

För sitt engagemang fick hon under gårdagen motta titeln ”Årets eldsjäl” och hon är som bekant även en av kandidaterna till ”Årets gotlänning” som utses av GT:s läsare.

Grattis Malena!

Så jobbar vi med nyheter
Eva Bofride