Att ha Sölvesborg som föredöme säger mycket

8 oktober 2019 05:05

Det är ingen nyhet att Lennart Modig Kilhberg (SD) har Sölvesborg som föredöme. (Läs hans replik här under).

Han har hyllat deras inslagna bana för att rensa bort regnbågsflaggor och politiskt styra konsten på sin Facebook-sida. Där länkar han gärna till högerextrema Fria Tider och hyllar dito Nya Tiders aggressiva "intervjuer" under bokmässan.

Nu avslöjas att Sölvesborg inte bara är hans personliga inspiration utan hela SD Gotlands politiska förebild. 

Bevare oss väl.

Sölvesborg är SD:s starkaste fäste i landet och den första kommun där man innehar kommunstyrelsens ordförandepost. Detta tack vare stöd och samstyre med Moderaterna.

Gotland är om inte det svagaste så ett av de svagaste distrikten för SD. Moderaterna på Gotland har sedan valet hållit en extremt låg profil, men jag har svårt att se några som helst signaler därifrån om att man skulle öppna för ett liknande samarbete här på ön.

Så vi kan än så länge vila i förtröstan om att asylsökande, hbtq-personer och konsten inte kommer att utsättas för samma ingrepp som i Sölvesborg där man inte vill ha något av det om man får bestämma.

 

Att SD trots ett decenniums tränande ännu inte greppat hur ett politiskt parti fungerar har man kunnat utläsa av olika personers agerande. 

Kritiken mot toppstyrning handlar inte, som Lennart Modig Kihlberg, verkar tro, om att ha avlönade personer. Kritiken har gällt att ordförande är den som bestämmer. Sant eller inte vet bara de direkt inblandade.

Det anses också vara något anmärkningsvärt och hedersamt med att alla i SD jobbar ideellt. Så fungerar det för de allra flesta i alla partier på den lokala nivån.

Heltidsavlönade politiker är ett fåtal personer. Däremot har jag fått uppfattningen att Lars Engelbrektsson, SD:s ordförande på Gotland, är anställd som politisk sekreterare på viss tid.

 

Lennart Modig Kihlberg håller med mig om att det är ett svaghetstecken att man under alla år inte lyckats forma nån lokal politik. Och är det invandringen som är den stora frågan förstår man ju att det blir knepigt. 

Ett tag försökte tidigare partiföreträdare låta fastlänningarna ta invandras plats som oönskade men det gick inte hem i de gotländska stugorna.

Jag ska också ge Lennart Modig Kilhberg rätt i en sak, och det är att alla de som blivit valda till sina poster som kandidater för SD men lämnat partiet och nu sitter kvar som vildar, borde lämna sina uppdrag. 

Har man kryssats in som person är det en sak, men har man fått sitt uppdrag som företrädare för ett parti borde man ta ansvar och konsekvensen av sitt beslut att lämna detsamma.

Allt annat är ett missbruk av ett förtroende som är något av det finaste man kan få.

Så jobbar vi med nyheter
Eva Bofride