Avstånden känns så mycket kortare på fastland

1 oktober 2019 05:00

Var i Göteborg i helgen mest för att kolla ishockey i Scandinavium där Frölunda mötte ärkerivalerna Färjestad. Mycket bra och spännande match. Vi hann även med en visit på Bokmässan och spatsera i det Göteborg där Catharina levt största delen av sitt vuxna liv. Allt har blivit så tillgängligt för mig nu när jag blivit fastlänning. Fem mil till Hemse kändes långt bort och jobbigt. Nu sitter jag gladeligen två timmar i bil, åker 20 mil till Örebro eller andra orter för att kolla ishockey. Missar visserligen Endres och Visby/Romas hemmamatcher men i gengäld så får jag se dem på bortaplan och många ligger inom räckhåll så jag kan fortfarande heja på gotländska stoltheter. 

Avståndet är väl annars det som jag uppfattat som det svåraste hindret för att flytta till Gotland. Mycket han hänt sedan Rederi AB Gotland startade Destination Gotland och köpte in snabbfärjorna. Det har stor betydelse för inflyttningen men det räcker tyvärr inte riktigt till. Så allt tal om att färjorna skall gå saktare är negativt för Gotlands befolkningsutveckling.

En het fråga i Stockholm är parkeringsavgifterna. Privatpersoner i Stockholms ytterområden har mycket lyckosamt fått gehör för sina överklagande. De anser att det inte behövs parkeringsavgifter för att styra trafiken. Det är ju detta som är huvudskälet till parkeringsavgifter. Stockholms stad svarar med att fatta nya beslut om införande av parkeringsavgifter i områden där de förlorat i domstol. Det är en prestigekamp som pågår och jag känner igen mig från Gotland. Där talade tekniska förvaltningen, numera teknikförvaltningen, inte om att det handlar om inkomster, men i Stockholm så hymlar inte trafikborgarådet, Daniel Helldén (MP), om detta. Skall bli intressant att se vart denna kamp slutar. Vinner privatpersonerna mot Stockholms stad så får det stor betydelse för hela landet.

Eva Bofride på Gotlänningen gillar inte att jag kritiserar media. Jag har dock ingen anledning till att backa från de exempel jag angav. Massmedia fyller en mycket viktig roll för granskning av makten och bevakning av nyheter, speciellt i tider som dessa. Jag har alltid haft en god relation till massmedia under min aktiva tid som politiker på Gotland och gotländska media gör ett bra jobb överlag. Det hindrar mig dock inte från att kritisera massmedia när jag tycker att de går över gränsen. Medias rapportering har oerhört stor betydelse och speciellt enskilda människor och deras anhöriga kan råka riktigt illa ut om det går överstyr och drevet slår till.

Så jobbar vi med nyheter
Björn Jansson (S) , fd regionstyrelseordförande och mångårig politiker på Gotland numera bosatt i Stockholm