Dags att sätta Gotland i karantän

Genom ens Facebook-flöde kan man läsa om flera gotlänningar som varit inne och kollat bokningsläget till Gotland inför påsken. Det ser inte bra ut.

30 mars 2020 05:05

Vanligtvis brukar fulla färjor välkomnas men det är inte vanliga tider. Det är extraordinära tider där man trodde att folk fattat allvaret men uppenbarligen inte.

Det är helt osannolikt att notera att så många tydligen anser sig ha rätt att prioritera sitt eget nöje framför gotlänningarnas trygghet och hälsa.

Det är förståeligt att storstadsmänniskorna vill fly smittspridningen för att vila ut i sina stugor på Gotland där smittan hittills kunnat hållas stången tack vare gotlänningarnas respekt för myndigheternas rekommendation och tack vare vårt isolerade läge.

Men det som inte går att förstå är att man anser sig ha rätt att förstöra detta läge för sin egen bekvämlighets skull. För att sedan när påsken är över åka tillbaka och lämna Gotland åt sitt öde. 

Bara resan över hit är rena julafton för det virus som lyckas ta sig med ombord. Och åt andra hållet också så klart. 

I Estland utlystes nödläge och hårdast drabbat är Ösel efter att ett volleybollag från Milano besökt ön och burit med sig smittan. All trafik till och från Ösel har stoppats och de som lämnar ön utan tillstånd får inte komma tillbaka (SR).

Ett (1) volleybollag är ingenting jämfört med fullastade färjor med uppskattningsvis upp emot 10 000 personer som inte bara kommer att sitta i sina stugor utan kontakt med det gotländska samhället.

 

Det har förekommit många onödiga kommentarer från gotlänningar som i förväg kollektivt idiotförklarat våra deltidsboende. Men lika många märkliga reaktioner har kommit från deltidsboende som känner sig oönskade.

Ja, ni är oönskade just nu och det finns fullt legitima skäl till det. Det är inte du, det är viruset, dumbom.

Och stort tack till alla som förstår och stannar på fastlandet och inte får träffa nära och kära i påsk eller öppna stugan för säsongen. Ni är varmt välkomna tillbaka när det här är över.

Förhoppningsvis har alla då också en större insikt kring vad det faktiskt betyder att vara folkbokförd där man trots allt tillbringar en stor del av året.  

 

I dag samlas ett reducerat regionfullmäktige för sammanträde på Visborg. Det är läge att lägga till en punkt på dagordningen och det är att gemensamt författa en skrivelse till regeringen med krav på extra och akuta restriktioner för Gotland.

Folk kan uppenbarligen inte hantera situationen utifrån sunt förnuft så staten behöver gå in med direktiv. Stopp för allt utom den nödvändigaste trafiken under påskhelgen. Därefter reducerade passagerarantal så länge coronakrisen är ett faktum. Vi har många helgdagar framöver och även under vanliga helger kommer många att vilka besöka Gotland.

Gotlands ö-läge visar sig än en gång behöva extraordinära åtgärder. Särskilt när ansvaret för utvecklingen inte ens ligger i gotlänningarnas egna händer.

Så jobbar vi med nyheter
Eva Bofride