Två politiker, en svensk och en dansk, skrev i torsdags debattartikel i Sydsvenskan. Riksdagsledamoten Anders Hansson (M) och folketingsledamoten Peter Juel-Jensen (Venstre) skrev om hur stora vägen mellan Malmö och Ystad, E65:an, behöver bli fyrfilig. Den gamla landsvägen (den från filmen Söder om landsvägen) heter 101:an numera och går lite längre söderut.
Varför bryr sig en dansk rikspolitiker om framkomlighet och säkerhet på en väg mellan östra och västra Skåne? Jo, vägen är också huvudleden för trafiken till och från en del av Danmark som heter Bornholm. Om man inte flyger så går smidigaste vägen dit från Köpenhamn över Öresundsförbindelsen, genom Skåne och ombord på en färja i Ystad.
När de båda politikerna redogjorde för varför vägen måste bli bättre, så var det framförallt en sak som fick mig att haja till. De berättar hur trafikflödet ökat på vägen med mellan 80 och 100 procent sedan slutet av 90-talet. Men någonstans har trafiken ökat ännu mer, procent räknat:
"Resandet mellan Ystad och Bornholm ökar kraftigt. På 20 år har trafiken ökat från drygt 600 000 passagerare till drygt 1,6 miljoner passagerare per år, enligt siffror från Ystad hamn."
Det motsvarar en ökning med uppåt 170 procent sedan sekelskiftet!
Bornholm har knappt 40 000 invånare, vilket innebär att trafiken Bornholm/Ystad har drygt 40 passagerare per invånare och år.
Gotland har knappt 60 000 invånare, medan Destination Gotlands trafik enligt senaste årsredovisningen fraktade 1 766 730 passagerare under ett år. Det blir knappt 30 passagerare per invånare och år.
Mest slående är dock att under den tid som antalet passagerare i trafiken mellan Ystad och Bornholm ökat med 170 procent, så har antalet färjepassagerare mellan Gotland och fastlandet bara ökat med kring 40 procent.Till Bornholm anländer dessutom färjor från samma rederi direkt från Köpenhamn och från tyska Sassnitz.
Den ökning som skett i Gotlandstrafiken under de två senaste decennierna är kanske inte så hemskt imponerande om man jämför med potentialen, när allt kommer omkring. Jag noterar att lågprisbiljetten för en vanlig personbil med upp till fem passagerare är 99 danska kronor, även under högsäsong. Jag noterar också att incheckningen är öppen fram till tio minuter innan avgång. Överfarten tar 80 minuter, jämfört med fem och en halv timme för dem som tar snabbfärjan direkt från södra Köpenhamnsområdet till Bornholm.
Trafiken på Bornholm bedrevs tidigare av det statliga rederiet Bornholmstrafikken, men från 1 september 2018 och i tio år sköter privata rederiet Mols-Linien trafiken.
Efter att ha vunnit trafiken sade Mols-Liniens administrative direktör Søren Jespersen:
– Vi er naturligvis meget tilfredse med, at Transport- og Bygningsministeriet har valgt Mols-Linien som ny færgeoperatør på de bornholmske ruter. Vi ser frem til at lade vores ekspertise inden for hurtigfærgedrift komme bornholmerne til gode og skabe en effektiv færgedrift til glæde for bornholmerne, erhvervslivet og de mange gæster, som hvert år besøger øen.
Han passade också på att meddela att trafiken skulle fortsätta på alla tre linjer från bornholmska Rønne (Ystad, Køge och Sassnitz). Och biljettpriserna skulle sjunka.
Det måste gå att få ut mer av de gigantiska resurser som staten satsar på Gotlandstrafiken varje år. Och det är hög tid att fundera redan nu över hur det bäst ska gå till, även om det kan tyckas vara många år kvar av nuvarande trafikperiod.