Ditt hem kan vara din borg

26 september 2019 05:57

I bostadspolitiken är det stort fokus på lägenheter i allmänhet och hyreslägenheter i synnerhet. Men det är egentligen inte så de flesta vill bo och hyreslägenhet är långsiktigt verkligen inte heller att rekommendera som boendeform för de flesta.

 

Nästa hyreshöjning blir ovanligt stor, om Gotlandshems vd Elisabeth Kalkhäll får som hon vill. Hon anser detta påkallat på grund av tidigare års små hyreshöjningar i kombination med stora kostnadshöjningar för vatten, el och värme.

Jag gissar att några kommer att erinra sig den tre veckor gamla nyheten att Gotlandshem ska bygga sig ett nytt kontor för sisådär 150 till 160 färska miljoner. Det blir flytt från Gråbo till en finare adress. Det blir ett bra tillhygge i en välförtjänt debatt för ett så kallat allmännyttigt bostadsbolag.

 

Personligen anser jag att det var egnahemsrörelsen som verkligen hjälpte medborgarna att skapa de hem de drömde om och som skänkte dem trygghet och värdighet. Vi skulle behöva en ny egnahemsrörelse och mindre fokus på trycka in människor i bostäder de inte äger i kommunala bostadsbolags fastigheter.

 

Det finns en oerhörd felmatchning mellan hur medborgarna vill bo och de bostäder som politiken vurmar för eller behandlar styvmoderligt.

I våras publicerades en Sifoundersökning beställd av Trä- och Möbelföretagen som visade att tre av fyra svenskar vill bo i ett eget hus. Men av de nya bostäder som byggs så är bara 20 procent enfamiljshus. Det är oundvikligt att villadrömmen förblir en dröm för många. Speciellt som flyttskatten samtidigt innebär att färre redan existerande enfamiljshus kommer ut på marknaden.

 

Hyresrätten är en dyr boendeform med hög servicegrad och den som bor i en hyresrätt bygger inte upp något eget bostadskapital, varken genom amortering eller genom bostadens värdeökning. Det är inte riskfritt att långa pengar och köpa sitt eget hem, vilket somliga upptäckte under det tidiga 90-talets valuta-, ränte- och bankkris. Men speciellt på längre sikt är ägandet  av ett eget (och amorterat) hem en viktig källa till emotionell och finansiell säkerhet och medborgerlig egenmakt. Medan den evige hyresgästen förblir en klient.

Så jobbar vi med nyheter
Mats Linder