Dubbelmoraliskt boende

6 maj 2019 06:00

För en dryg vecka sedan, efter riksdagsledamoten Erik Bengtzboes avgång för hur han förfarit med riksdagens ersättning för dubbelt boende, så skrev jag:

"Jag undrar nu hur många riksdagsledamöter det är som kallsvettas i hemlighet, eftersom de påstått sig bo någonstans 'ute i landet', men i själva verket bor de och deras familjer i den bostad i Stockholm som de får ersättning för som dubbelt boende. Hur många är det som sitter och filar på försök till vattentäta ursäkter för att de agerat som de gjort?"

Ganska många, visar det sig. Vilket inte alls överraskar. Deras fall skiljer sig från Erik Bengtzboes, bland annat för att de ännu inte hunnit trassla in sig i snåriga bortförklaringar. Sisådär ett halvdussin omskrivna fall hittills, av olika former av egendomligheter. Som vuxna parlamentariker som är skrivna hos sina föräldrar.

De mest prominenta personerna som förekommit i rapporteringen är väl före detta jordbruksministern Eskil Erlandsson och Moderaternas finansministerkandidat Elisabeth Svantesson.

Jag är inte beredd att stegla någon av dem för detta.

Eskil Erlandsson uppges vara skriven på en adress i Småland där även hans mor bor, medan hans familj bor på Stockholmsadressen. Adressen i Småland är fädernegården, som han själv äger. Och Kronobergs län är det län han kandiderat och valts i.

Elisabeth Svantesson har varit skriven i Närke, där hon kandiderat och valts. Så vitt jag kan bedöma hon agerat helt i enlighet med regelverket. Och som Marcus Oscarsson konstaterar i en kommentar på Facebook:

"Sen kan nämnas att skatten är mycket högre i Örebro och Nora än i Stockholm. Så hon har med andra ord skrivit sig där hon får betala högre skatt."

Man kan naturligtvis tycka att riksdagsledamöternas villkor är alltför vidlyftiga. En ledamot tjänar 66 900 kronor i månaden. Är ledamoten dessutom ordförande eller vice ordförande i ett utskott tjänar de ännu mer. Drygt 80 000 för en ordförande. Plus 115 kronor om dagen i traktamente när de är i Stockholm. Och upp till 8 600 kronor i månaden i ersättning för ett andra boende.

Men jag tycker inte att den möjligheten är omotiverad. Ta Gotlands nya riksdagsledamot Lars Thomsson, till exempel. Självklart behöver han en bostad i Stockholm, förutom den han redan har på Gotland.

Men nog behöver regelverkat stramas upp och tydliggöras. Och bidragmaximering är graverande.

Så jobbar vi med nyheter
Mats Linder