Fler borde göra som Maria

30 juni 2016 06:00

Gotlands Folkblad tog i går upp förutsättningar och villkor för politiker vilket är en både intressant och viktig diskussion.

Generellt råder ett politikerförakt som i många delar byggs mer på okunskap än fakta.

Trots att de allra flesta politiker jobbar ideellt för allas vårt gemensamma, lever många i tron att politiker är ett yrke. Välbetalt dessutom.

Det handlar inte om att man inte får kritisera eller ifrågasätta politiker, även fritidspolitiker.

Det får man och det ska man.

Att kritisera och ifrågasätta är inte detsamma som förakt eller att man ingår i något drev.

Erik Fransson på Gotlands Folkblad tog socialnämndens ordförande Maria Björkman (S) som utgångspunkt. Hon har i ett blogginlägg vittnat om en ”nära-väggen-upplevelse” som hon klokt tagit på allvar och lyssnat på.

Även om man är van att delegera och prioritera är det lätt att dras med av alla krav, måsten och ambitioner. Jag har skrivit det förut och håller fast vid att öns politiker på högre positioner har alldeles för dåligt stöd.

Även när det, som det verkar i Maria Björkmans fall, handlar mer om överbelastning än kritik.

Erik Fransson tog även Åke Svensson som exempel och jag efterlyste redan innan Åke fick gå, vilket stöd han hade under pågående kris.

Samma med Sofia Wollmann som i och för sig inte är politiker men som inte heller fick något stöd trots att hon tydligt efterlyst det innan hon gick, eller sprang, in i väggen.

Vi har nu kritik från alla håll och kanter mot den gotländska sjukvården men det är Stefaan De Maecker som får stå ensam i skottgluggen.

Så nog behöver alla partier och organisationer tänka på stödfunktioner för sina mest utsatta personer.

Men från detta till att kalla det för ”drev” när spektakulära felsteg uppmärksammas är ett felsteg i sig.

Det är inte ett drev att kräva svar och förklaringar. Som politiker är man utsatt men man har också fått ett stort förtroende av väljarna.

Ingen efterlyser felfria politiker, men man kan kräva att politiker jobbar transparent, svarar på frågor och är proaktiva i att förklara skeenden och beslut.

Inte bara reagera på kritik och ropa om illvilliga drev.

Maria Björkman är relativt ny i politiken men en erfaren ledare och chef. När hon öppet berättar om sin pressade situation gör hon precis rätt. Det blir inte nåt stort eller konstigt för en person som är van att ”prata” med folk, inte minst via sociala medier.

Man kan självklart ha en lika bra relation och dialog till dem man företräder på andra vis, genom möten, brev eller vad man tycker ligger en närmast.

* * *

Så beslutade tekniska nämnden att dra in snöröjning på enskilda vägar.

För den som ser strikt på det matematiska är det inga konstigheter. Ser man till bakgrunden och konsekvenserna av sitt beslut, får man ett annat perspektiv.

Genom att regionen sköter väghållningen har de enskilda vägarna hållits öppna. En överenskommelse som alla har vunnit på, inte minst Gotland som besöksmål. Att lätt kunna ta sig ner till våra stränder och kuster är en unik tillgång. Nu är risken stor att många vägar kommer att skyltas som just privata vägar. Vad betyder våra fina stränder om man inte kan ta sig dit?

Tekniska nämnden har gjort en besparing. Till en väldig hög kostnad.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa