Gotland Pride vs Donald Trump

24 november 2016 06:00

Nyss avslutades Gotland Pride, och nyss vann Trump valet i USA.

Det finns kopplingar.

Trump är dessvärre inte ensam, han har sällskap av Orban, Erdogan, Le Pen och vår egen Åkesson. Gemensamt för alla dessa är att de avskyr den liberala staten och de liberala värderingarna.

Tydligast är Ungerns Orban när han förklarar att hans politiska mål är att skapa en icke-liberal stat. Jimmie Åkesson var också tydlig under årets Almedalsvecka - "Stoppa det liberala experimentet".

Att just dessa ogillar oss liberaler är inget konstigt. Liberaler bekämpar auktoritära regimer och motarbetar stereotyper. De flesta av de landvinningar som vi i Sverige tar för givna är ursprungligen liberala segrar från förr.

Alla ska ha rätt att gå i skola –1849. Alla ska ha rätt att vara med i fackföreningar – cirka 1860. Socialförsäkringar – 1884. Lika rösträtt för män och kvinnor – 1919.

Också hbtq-rättigheterna är segrar för liberaler i olika partier. Det var liberalen Barbro Westerholm som avskaffade sjukdomsstämpeln för homosexualitet i Sverige, och nu senast var det den liberala Alliansregeringen som gav samkönade rätt att gifta sig.

Det var dessutom den första regeringen med öppna hbt-personer (från Centerpartiet och Moderaterna) som statsråd. De liberala idealen skrämmer de auktoritära eftersom de ger alla möjlighet att vara den de är. Din påstådda gruppidentitet blir ointressant när du bedöms för den person du är.

I debatten kring de olika rättigheterna kan det ofta låta som om många partier är överens.

Socialisterna är särskilt duktiga på att skapa bra fraser som gör sig utmärkt på plakaten. Men tyvärr stannar det ofta där. Det var liberaler som slogs för att även kvinnor skulle betraktas som fullvärdiga medborgare. Arbetarrörelsen var då upptagen med annat. Socialdemokraterna hade länge en djupt konservativ syn på homosexualitet. Normbrytande regeländringar kommer när liberaler driver utvecklingen.

Det finns skäl till att Trump, Åkesson och de andra attackerar de liberala idéerna. Genom att uppmuntra till ett grupptänkande och ställa ett "vi" mot "de andra" så skapar de den önskade splittringen mellan människor.

Socialisterna hänger på – vi hör uttryck som klassförrädare eller könsförrädare. Modeorden just nu är "intersektionalitet" och "representativitet". Det är bara andra ord för grupptänkande.

Grupptänkandet ser olika ut beroende på var vi befinner oss. Men det är samma norm, samma struktur, samma mönster, samma unkna tankegods som används av Trump, Orban och de andra.

Gotland Pride är allas vår stolthet, och vi ska vara väldigt glada över att leva i ett samhälle där de liberala värderingarna än så länge är styrande.

Vi liberaler har kanske inte de bästa plakaten eller största gaphalsarna, men när det gäller mänskliga rättigheter är det träget arbete som gäller.

Liberaler levererar.

Så jobbar vi med nyheter