Greta krattar manegen för klimatpolitiken

26 september 2019 05:00

Det är inte ovanligt att höra att politiker anklagas för att vara kortsiktiga, enbart med siktet inställt på de röster som under nästa val kommer att inbringa dem själva mer makt. 

Det kan mycket väl vara så att det händer, men när det gäller miljö- och klimatpolitiken är så inte fallet. Här i Sverige borde samhället vara redo. 

Sedan tidigt nittiotal, om än inte tidigare, har politiken förberett oss på den gröna omställningen. Man kan tycka att så många år, reportage och skrikande rubriker skulle ha krattat manegen men det verkar inte så. 

Gemene man måste ha trott att det finns tid och uppvaknandet från den inbillningen är inte bekväm. Man tror att hundratusentals människor ur det blå börjar demonstrera för klimatets skull, eftersom en sextonårig flicka valde att säga nej till att ytterligare skjuta upp den förändring av våra samhällen som krävs för att klara klimatutmaningen. 

Alla de aktivister, debattörer och forskare som tidigare talat om samma problematik blir helt plötsligt osynliga. Det hon gör rätt är att hon säger sin sanning, tydligt och klart, utan baktanke.

 

Man kan säkert reta sig på Greta, men hon är varken den första eller den extremaste att föra fram sitt budskap kring klimatkrisen. 

Ur ideologisk synpunkt behöver man inte dela hennes formulering av lösningar, men faktum är att resonemangen är grundade i fakta. Tiden håller på att rinna ut, medan vi blir irriterade över att behöva byta bil eller anpassa den vi redan har. 

Det största problemet är att vi måste förändra våra liv. Bara tanken på att sopsortera, åka kollektivt eller skippa en solsemester gör människor motvilliga. 

Stigande priser på fossila drivmedel retar gallfeber på allt från glesbygdsinvånare till racingförare. Att både forskare och politiker har varit öppna med att det kommer en tidpunkt då vi inte längre bör använda diesel eller bensin, verkar ha glömts bort. 

Att sortera allt alla gånger, att undvika personbilar eller att sluta flyga är inte ett alternativ, men glöm ej reflektera över vad du kan göra. Här kommer alltid invändningar. Man hävdar att tekniken eller produkterna inte finns för att möjliggöra omställningen. Så fungerar inte innovation eller nyskapande. Innovationer föds av behov, inte förutseende. 

Det är därför det är viktigt att klimatpolitiken ser till att leverera, genom att leva upp till förväntningarna. Vi måste ta av oss skygglapparna, för innan vi gjort det kan vi inte ta in problematikens fulla vidd. 

Klimatpolitiken får inte lov att utsättas för floskler under en eventuell jakt på röster. Klimatet kräver långsiktig politik och modet att faktiskt genomföra den. 

Greta Thunberg är en fängslande individ, men inte en hjälte som kommer att rädda världen. Det hon gör är att se till att manegen är krattad. Vi gör fel i att inte agera nu när hon ger oss chansen.

Så jobbar vi med nyheter
Anna Ek