LEDARE GOTLÄNNINGEN Den ständige opponenten Daniel Suhonen är en av initiativtagarna till en ny förening inom Socialdemokraterna, Reformisterna. Man kan sammanfatta deras agenda med: höjda skatter och mer förstatligande.

Staten ska både ta över klimatarbetet och driva byggbolag.

Mer socialism helt enkelt.

Även om mycket av reformerna är drastiska och snarare vänsterpartistiska än socialdemokratiska är det skönt med lite anarki inom Socialdemokratiska partiet. Det behövs kritiker i alla partier. Framför allt behöver kritikerna få höras även externt. Ett parti som bara ha en enig fasad där alla beskriver allt som fantastiskt, saknar trovärdighet.

Det talas mycket om det påstådda missnöjet inom Centerpartiet för att man gick in i Januariavtalet med Socialdemokraterna. Men Centerpartiet fick mycket god utdelning i avtalet, det har svidit mer för Socialdemokraterna att behöva ta till sig politik som de tidigare motarbetat med näbbar och klor.

Men anklagelserna om att Stefan Löfven eventuellt har svikit sina väljare har inte hörts alls med samma volym från de partier som ropat om Annie Lööfs ”svek” i flera månader.

Besvikelsen borde vara större inom Socialdemokraterna än Centerpartiet om man ser rent sakpolitiskt på saken.

Men viljan att ha kvar makten i regeringsställning gick före, precis som C och L till slut valde sakpolitiska framgångar framför att hålla ihop en borgerlig allians som var beroende av Sverigedemokraterna.

Reformisterna föddes dock redan i somras och är inte en reaktion på Januariavtalet.

Det ska bli intressant att se hur Reformisterna påverkar Socialdemokraterna och om de får några efterföljare i andra partier.

Alla partier har ett brett spektrum av väljare, ibland kallas de falanger, som drar åt olika håll. Att hålla partiets interna debatt transparent är ett sundhetstecken. I dag direktsänder i stort sett alla partier sina större möten för allmänheten.

Den nya situation som alla partier behöver anpassa sig till är det faktum att inget block har möjlighet att få majoritet av egen kraft. Det har mest talats om Alliansen i detta sammanhang men det gäller i lika hög grad det rödgröna blocket. Det är ju därför Socialdemokraterna sakta men säkert rört sig närmare mitten.

Om Socialdemokraterna skulle utvecklas i Reformisternas riktning ritar man in sig i ett hörn där det blir svårt att hitta koalitionspartners över blockgränsen. Och det finns ju redan ett parti till vänster om Socialdemokraterna om man vill ha mer socialism.

Från Socialdemokraterna är man positiv till Reformisterna och initiativtagarna har varit noga med att poängtera att de är socialdemokrater, inget annat. Att befara/hoppas på en förestående splittring av S är därmed sannolikt inte realistiskt.

Rent mediedramaturgiskt är det ett klockrent drag. Medierna älskar att beskriva politik i sporttermer och nu finns en konflikt att spela upp som är rubrikvänlig och passar in i nyhetslogiken. Något som inte minst Daniel Suhonen nog är väl medveten om.