Meit Fohlin, varför slösar du så?

22 maj 2018 06:00

I veckan som gick avslutades filmfestivalen i Cannes. Många av filmvärldens största stjärnor var på plats, liksom regionstyrelsens ordförande på Gotland, Meit Fohlin (S) tillsammans med Stefan Persson, direktör för regional utveckling. Notan skickade de till skattebetalarna. Jag har flera gånger frågat Fohlin vad de som betalade hennes resa egentligen fick ut av den. Att döma av bilderna resesällskapet själva la upp i sociala medier verkar det mest ha handlat om en nöjesresa med kompismingel, vin och skaldjur. Men eftersom hon inte svarat får jag väl vända mig till en arena på hennes hemmaplan. Meit, varför slösar du så med skattebetalarnas pengar?

När Fohlin fick frågor från media kring sitt deltagande på filmfestivalen förklarade hon det med att ”det är viktigt att synas på en internationell arena”. Det duger inte att sedan säga att resan inte alls betalades av skattebetalarna utan bekostades av de regionala filmfonderna som Gotland betalar in miljontals kronor till varje år. Det är trots allt skattebetalarna som finansierar fonderna. Men det är nog få som tror att skattebetalarna fick ut någonting av lokalpolitikernas minglande i Cannes.

Slöseri handlar inte bara om politikers vidlyftiga resande eller huvudlösa satsningar för att sätta hembygden på kartan. Minst lika viktigt är att offentlig verksamhet bedrivs kostnadseffektivt, så att medborgarna får en välfärd av hög kvalitet till en så låg kostnad som möjligt. Här har Gotland dessvärre en hel del att jobba med.

En studie som WSP gjort på uppdrag av Svenskt näringsliv visar att Gotland skulle kunna spara 444 miljoner per år om kostnaden för den kommunala verksamheten kunde sänkas till genomsnittsnivån bland de kommuner som ger sina medborgare bäst välfärd till lägst kostnad. Det är lika mycket som 4 000 skattebetalare betalar in till kommunens kassa varje år eller lite drygt 7 500 kronor per gotlänning och år.

Skattebetalarna driver sedan 2010 Slöseriombudsmannen, vars uppgift är att granska hur skattebetalarnas pengar används. Resultatet av våra granskningar är tyvärr nedslående. Allt för mycket skattepengar slösas bort på grund av felaktiga beslut, dåliga analyser, slarv och ren korruption. Alla kan göra fel men det värsta är nog att de som har fått förtroendet att förvalta våra gemensamma resurser inte verkar lära av sina misstag.

Ett råd i all välmening till Meit Fohlin och de andra politikerna på Gotland: att synas bland stjärnorna på filmfestivaler eller fler offentligt betalade vinmingel på politikerveckor är inte det som får människor att välja på Gotland. Det är den vackra naturen, jobbmöjligheterna och en fungerande välfärd.

Gästtyckare

Så jobbar vi med nyheter
Johan Gustafsson Chef för Slöseriombudsmannen