Miljöpartist med monstertruck

10 juli 2018 06:00

Miljöpartiet var sist ut i Almedalen och ska nog vara tacksamt över att det ledde till minskad uppmärksamhet.

Aftonbladet konfronterade språkröret Isabella Lövin med familjens tretton år gamla dieselbil – en så kallad pick up – och hon hade inget bättre försvar än:

– Det är min mans bil och han är skulptör och jobbar med sten och han har berättat för mig att han kör 300 mil om året med den här bilen.

Det fick Aftonbladets bilskribent Robert Collin att gå i spinn under rubriken "Skitiga bilar okej – om man kör tunga stenar":

"Miljöpartiet vill förbjuda bilar med fossildrift i Stockholm år 2030. Och förbjuda bilar med sämre rening än miljöklass Euro 6 i Stockholms innerstad senast 2020.

Språkrörets make kör en miljöklass 2000, som motsvarar Euro3! Som när familjens Ford Ranger från 2005 var ny släppte ut ungefär 20 gånger så mycket partiklar och sex gånger så mycket NOx som en modern Euro6-diesel. När den var ny, alltså. För en Euro6-diesel har ett diagnossystem som omedelbart varnar om reningen slutar att fungera. Sannolikt tappade familjen Lövins bil reningen redan efter ett par tusen mil."

Osökt kommer jag att tänka på språkröret Åsa Romson som målade sin båt med giftig bottenfärg. Hon skyllde också på maken. Gamla språkröret Maria Wetterstrand flygpendlade till kärleken i Finland. Grön ungdoms språkrör Hanna Lidström skyllde tidigare i år sitt flitiga flygande på pojkvännen i London. Men när hon skulle försvara semesterresan till Kap Verde också, så hittade hon fler skyldiga. Tänkte hon på att hon flugit dit?

– Ja, jag tänkte på det, sen kom jag på att det här handlar inte om Hanna Lidströms liv utan ett stort ekonomiskt system som mäktiga och rika män bestämmer över. Sen vilade jag en vecka i solen.

Partnern eller patriarkatet, det är de som bär ansvaret.

Är det inte egendomligt, när så mycket av Miljöpartiets retorik handlar om att leva som ett föredöme? Vi ska vara föredömen för varandra och Sverige ska vara ett föredöme för hela jämra världen. Vi ska äta vegetariskt, välja tåget på semestern och cykla istället för att hyckla. Men när det kommer till kritan så tar miljöpartisten monstertrucken till Arlanda.

Så jobbar vi med nyheter
Mats Linder