Olika regler och måttstockar

15 maj 2019 05:00

Det blir inget bra om du använder en annan måttstock för dina egna, eller dina närståendes, ageranden än den du använder för att bedöma och döma andra. Jag vet inte hur många exempel vi fått på detta den senaste tiden.

Det är högerextremister som rasar över hat från vänster medan de själva anser att de som inte tycker som dom ska skjutas, kastreras eller utvisas.

Det är vänstersympatisörer som rasar över hat och våld från höger medan de svarar med exakt samma mynt.

Det är män som måste veta om en våldtäktsman är invandrad eller inte innan de har lust att fördöma brottet.

Det är högavlönade som talar nedlåtande om bidragsfuskare när det handlar om människor som är beroende av försörjningsstöd medan de själva får dubbla bidrag.

Det är folk som hyllar olagliga attacker mot demokratin men bara när det gäller den egna ståndpunkten, alla andra ska följa lagen.

Det är moderater som har ordning och reda högt på agendan åt andra men beviljar sig själva ansvarsfrihet efter att uppåt en miljon kronor förskingrats ur partikassan under lång tid utan att nån märkt nåt.

Det är politiker som vill ha dubbla rättssystem med extra hårda straff för medborgare som har utländsk härkomst.

Det finns fler exempel men jag stannar där.

Om det alltid finns en ursäkt eller förklaring för just ditt fall men aldrig för någon annans så har du dubbla agendor. Det kan man ha som privatperson även om det knappast är en särskilt tilldragande egenskap.

Hanterar du makt över andra på något sätt behöver du allvarligt tänka om på hur du ser på demokratin och ditt uppdrag.

Hur en förening hanterar sin interna verksamhet och organisation är upp till dess medlemmar att avgöra. Är man inte medlem kan man tycka men något inflytande har man inte och ingen behöver ta nån notis om vad du tycker.

Däremot skapar ens hantering av olika frågor förtroende, eller raserar detsamma, beroende på vad man gör så klart.

En dag kommert det att uppenbaras vad det var som hände inom Moderaterna då väldigt mycket pengar har försvunnit. En person är misstänkt för brott och den dag åtalet lämnas in kommer bilden att klarna. Oavsett vad som är orsaken till det hela är det självklart tragiskt, både för enskilda och för Moderaterna som parti. Med stor sannolikhet skulle något liknande kunna hända i så gott som vilken förening som helst.

Man har sällan anledning att anta att någon ska missbruka sin ställning i en förening eftersom det förr eller senare kommer att avslöjas.

Men när det sker behöver också ansvar utkrävas och tas. Det är väldigt anmärkningsvärt att flera personer nu avgår ur Moderaternas avdelningsstyrelse och till och med lämnar partiet.

Personer som anser att de borde ha prickats och inte beviljats ansvarsfrihet.

Alla som varit aktiva i en föreningsstyrelse har säkert någon suckat över firmateckningsregler som kräver att man är minst två personer som ska skriva under eller vara med vid olika transaktioner. Det som hänt i Moderaterna visar att detta är en billig och enkel försäkring.

Tillfället gör tjuven heter det och hamnar man i en desperat sits så tar man ofta till desperata lösningar.

Så jobbar vi med nyheter
Eva Bofride