Orimlig hantering av ett tillstånd

Foto: Tommy Söderlund

GOTLÄNNINGEN LEDARE2016-10-27 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Oavsett vad man tycker i sakfrågan måste väl ändå de flesta anse att den prövning av tillstånd för att få utföra sin verksamhet som Nordkalk utsatts för i över ett decennium är horribel?

Att bryta kalksten för att producera kalk är en fullt legitim verksamhet. Den är av självklara orsaker hårt omgärdad av regler då det handlar om uttag av en ändlig resurs och att verksamheten i sig riskerar att ha inverkan på flora, fauna och vatten.

För att detta inte ska ske, måste alla nya brott prövas noggrant utifrån provtagningar och beräkningar av dem som kan dessa saker. Vad gemene man tycker om verksamheten är i detta avseende sekundärt.

Men i denna fråga är staten så kluven och ängslig att den verkar tycka att en rättvis prövning det är att få ja i ena instansen och nej i nästa. Så har det hållit på och så håller det på än i dag. I tio (10!) års tid.

I går upphävde Högsta Förvaltningsdomstolen regeringens beslut om att göra Natura 2000-område av Nordkalks mark där de vill börja bryta när nuvarande täkter är avslutade.

Frågan är oerhört intressant.

Att regeringen gick in och klassade området som Natura 2000-område mitt under pågående rättsprocess ansågs av många vara en politisk handling för att stoppa Nordkalk, mer än behovet av naturskydd.

Hade Högsta Förvaltningsdomstolen inte fattat sitt beslut före den 8 november hade deras dom i ärendet inte haft någon som helst betydelse. För den 8 november har EU-kommissionen ärendet på sitt bord, som ett rent formaliaärende.

Det är dom som beslutar om Natura 2000-områden, men det är ländernas regeringar som utser dem.

Att bygga sin verksamhet utifrån att vara utlämnad åt dessa i sammanhanget oväsentliga detaljer, som vilket datum en domstol fattar sitt beslut, kan inte anses vara rättssäkert.

Vill regeringen stoppa kalkindustrin får den agera i enlighet med detta i en öppen agenda. Det håller inte att försöka göra alla samarbetspartners glada. Särskilt inte när de heter å ena sidan LO och å den andra Miljöpartiet.

Man måste ta ställning själv och stå för denna.

Nu kan i alla fall ärendet om Nordkalks ansökan prövas utifrån det rättsliga system som finns till för detta och inte utifrån olika opinionsbildningar, vare sig de kommer från kalklobbyn eller miljölobbyn.

En annan intressant reflektion i ärendet är att en återkommande kritik mot Nordkalk var att företaget hade alternativa områden men drev Bunge-täkten som nån sorts maktdemonstration. Bland annat hänvisades till att Nordkalk äger mark även i Buttle.

När Nordkalk nu aviserat att man kommer att inleda en tillståndsprövning där, då kommer direkt protesterna som ett brev på posten.

* * *

Jag tycker det är trist att regionfullmäktiges avgående ordförande Conny Kristensen Gahnström tvingas gå så snöpligt. Situationen var ohållbar så beslutet var så klart helt riktigt men Socialdemokraterna kunde ha skött detta snyggare som parti.

Man kunde, för länge sen, ha gett henne ett annat uppdrag så hon kunde få ett snyggare avslut.

Kanske hade det behövts lite konstruerade inslag i detta men det hade ju varit klart bättre, för alla inblandade, än som det nu blev.