Praktfullt självmål av alliansen

19 september 2017 05:00

Förra veckan bjöd på ett riktigt praktfullt självmål för att använda en sliten sportklyscha. Alliansen rasade ihop som ett korthus. Att två erfarna partiledare som Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) låter sig inledningsvis styras av två desperata partiledare som Anna Kindberg Batra (M) och Ebba Busch Thor (KD) förvånar.

Ebba Busch Thor styrs av en högerreaktionär agenda, som jag ser det. Alliansen har inte bara att brottas med Sverigedemokraterna, utan även med Kristdemokraterna framledes. Skall bli oerhört intressant att följa Alliansens vedermödor när väl Ulf Kristersson (M) är vald som Moderatledare.

Det finns goda förutsättningar för Socialdemokraterna att göra ett bra val 2018. Dessvärre så tror jag att Sverigedemokraterna gör ett tillräckligt bra val för att blockera bägge blocken.

Jag tror att det då krävs ett blocköverskridande samarbete och då är det främst Liberalerna och Centerpartiet som man kan förlita sig på. Det skulle vara välgörande för landet om det bildades en blocköverskridande regering. Enkelt lär det inte bli för det finns mycket gammalt groll, skilda åsikter att kompromissa om och hårda omdömen som behöver läggas åt sidan.

Nu är det inte bara på riksplanet som alliansen har det jobbigt. Även lokalt så syns tydliga samarbetsproblem mellan Moderaterna och Centerpartiet. Jag tror att det skulle vara välgörande med blocköverskridande samarbete även på Gotland.

Blockpolitiken gynnar inte Gotlands utveckling och utmaningar, men det krävs mod och nytänkande. På alltfler orter runt om i landet så bryter Socialdemokraterna upp från blockpolitiken, främst från Vänsterpartiet och hittar fruktsamma samarbeten över partigränserna.

Under mina 28 månader som regionstyrelsens ordförande så hade jag många samtal med partikollegor runt om i landet som lovordade sina blocköverskridande samarbeten. Frågan är om det är moget för detta även på Gotland redan 2018?

Försvarsövningen Aurora engagerar fredsvänner och motståndare till ett NATO-medlemskap. Jag är ingen anhängare av NATO-medlemskap, men jag kan se att ett försvarssamarbete som nu pågår som något positivt. Att det protesteras upprör inte mig och att Miljöpartiet på Gotland är negativa är inte uppseendeväckande.

De försöker alltid distansera sig från kontroversiella beslut de varit med om att fatta och låter ofta det stora partiet ta de värsta smällarna och ansvaret. Å andra sidan så måste man respektera partiorganisationernas suveränitet även om man ingår i en koalition.

Turerna kring före detta Flextronics lokaler och skapande av ett köpcentrum har nått nya höjder.

Jag har slutat förvånas över hur illa politikerna och tjänstemannaorganisationen hanterat detta segdragna ärende.

Jag skäms numera.

(Texten är redigerad, redaktionen.)

Så jobbar vi med nyheter
Björn Jansson