Presidenterna i stora landet i väster

27 september 2019 05:00

I tredje Die Hard-filmen får huvudpersonen John McClane, spelad av Bruce Willis, svar från en lastbilschaufför vem som var USA:s 21:a president: Chester A. Arthur. Filmens skurkar har gömt en bomb vid en skola i New York, som fått namn av den presidenten.

I Karin Henrikssons bok USA:s alla presidenter, förlaget Lind & co, får man veta en hel del om USA:s 45 presidenter. Det är en informativ bok, som ger den väsentligaste informationen om presidenterna. 

Naturligtvis finns många biografier, som ger en mängd information om varje president, för de som vill veta mer. 

Men Henriksson ger uppgifter om varje president, på olika områden som uppväxt, familj, väg till ämbetet, förd politik och en del till i en välavvägd framställning. 

Och så klart är det knapphändigt om var och en av presidenterna, jämfört med biografier. Men det ger en överblick över USA:s historia och de 45 presidenterna. 

För mig, som främst intresserar sig för politiken, valkampanjen, valresultatet och sådana saker rörande presidenterna har fått mest ny information gällande uppväxt, fritidsintressen och privatliv för presidenterna tack vare Henrikssons bok. Det gäller särskilt de mindre kända presidenterna och de längre tillbaka i tiden.  

Men det gäller även de mer kända presidenterna, som George Washington, Abraham Lincoln, John F Kennedy, Franklin D Roosevelt, där någon ny pusselbit kan dyka upp. 

Henriksson har en rad korta teman inflikade, som Vita huset, valsystemet, barn i Vita huset, vicepresidenterna och några till. De ger pauser i uppräkningen av presidenterna och aspekter runt var och en av dem. 

Boken ger komplettering till befintliga kunskaper som man kan tänkas ha på området och ger mersmak att gå djupare i ämnet.

Man bör komma ihåg att USA är en republik i lika hög grad som en demokrati. Och USA är en federation av delstater. Det gör att den som inte får mest röster kan vinna presidentvalet, som Donald Trump 2016 och George W Bush 2000. 

Många gånger har även den som fått flest röster, om än inte en majoritet, vunnit presidentval. En utförligare beskrivning av presidenterna, eller mer och fylligare temabeskrivningar, exempelvis av valsystemet, hade gett en tjockare bok än Henrikssons. 

Det hon skrivit fungerar bra som det är. Den som vill veta mer kan söka information på andra ställen. 

Populärkultur som är från USA ger också bidrag på temat USA:s presidenter i större och mindre bitar, som i filmen Die Hard 3. Inte bara Obama, Reagan, Nixon, Kennedy och Lincoln utan även mer okände Arthur har varit president i USA.

Så jobbar vi med nyheter
Robert Sundberg