Reflektioner från slutet av en galen vecka

10 december 2016 05:00

Det har varit en galen vecka när jag skriver detta på torsdagkvällen. Har fått kommentera en mängd olika frågor och det kommer mer som jag kommenterat redan och kommer att få kommentera. Dessutom så finns det mycket jag vet som media gärna skulle vilja veta.

Tidsnog så kanske det blir så i en del fall. Nordstream 2 är det som givetvis upptagit mest tid och numera röner nationellt intresse. Att bli så flitigt citerad i riksdagen och så uppmärksammad av riksmedia händer inte många lokalpolitiker. Nu är jag inte ensam om detta utan min motsvarighet i Karlshamn har också ett medialt tryck på sig.

Jag får givetvis en del mejl, mest från fastlänningar som tycker jag är galen som säljer hamnen till ryssarna. De mail jag får från gotlänningar tycker att jag skall stå på mig och att jag har rätt.

Jag tycker att jag varit tydligt ­i media men rubrikerna med ryssar väcker intresse och missförstås lätt. Medias rubriksättningar lämnar för övrigt mycket att önska. Jag har varit rysligt tydlig med att det kommunala ansvaret inte kan innebära att vi skall göra internationella eller säkerhetspolitiska bedömningar.

Det åligger regeringen. Vi kan dessutom inte ge oss in och säga nej till företag bara för att de kommer från länder som har tvivelaktiga ledare. Vad skall vi göra när väl Donald Trump satt igång? Sverige har många affärsförbindelser med ryska företag och ryska personer äger faktiskt fastig­heter i Sverige.

Vi ger oss in på en farlig väg om vi ­börjar sålla ut företag på grund av härkomst. Att borgerliga partier för­söker använda sig av detta för att göra livet surt för regeringen är väntat. Med deras krav om anslutning till Nato så blir deras agerande mer begripligt i denna affärsuppgörelse. Upplösningen ser ut att komma på tisdagkväll då jag skall till UD och träffa mina gamla SSU-kamrater från 70-talet Peter Hultqvist och Margot Wallström.

Oppositionspartierna är arga på vår budget och anser att det är en nollbudget. Vi har budgeterat med 27 miljoner kronor i överskott och vår tydliga målsättning är att klara ett resultat på 27 miljoner kronor i överskott. Inte att sträva mot en noll.

Mot vår budget står en opposition som hellre vill se stora neddragningar inom sjukvården och inte bryr sig om hur verkligheten ser ut för vår sjukvård som faktiskt i jämförelse med övriga landsting i Sverige ligger bättre till i jämförelse med det underskottsberg som de flesta landsting byggt upp under de senaste 5 åren.

Att hela landstingsvärlden har ­samma utmaningar som oss och dessutom ännu värre bortser oppositionen från utan försöker hela tiden göra det till en gotlandsfråga. Oseriöst agerande.

Så jobbar vi med nyheter