Regering och region bör lyssna på ÖB

ÖB Micael Bydén. På Tofta skjutfält efter att han beordrat 150 övande soldater att stanna på ön.

ÖB Micael Bydén. På Tofta skjutfält efter att han beordrat 150 övande soldater att stanna på ön.

Foto: Sören Andersson/TT

Ledare Gotlands Allehanda2016-10-18 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Sveriges överbefälhavare Micael Bydén var i en SVT-intervju mycket tydlig med varför säkerhetsläget i Europa försämrats:

– Kom ihåg det ryska agerandet, illegal annektering av Krim. Fortsatta militära aktioner i östra Ukraina, som fortfarande pågår. Vi ser också motsvarande verksamhet i Syrien. Det är det här som utmanar det europeiska säkerhetsläget och ingenting annat.

I Agenda i söndags påminde Bydén om att Ryssland placerar kärnvapenrobotar i Kaliningrad. Det är inte långt från Gotland. Snett över Östersjön precis söder om Baltikum. En kort resa, fågelvägen. Och robotvägen.

I september beslutade ÖB snabbt och överraskande att fast stationera 150 man på Gotland. En liten försäkringspremie i ett grannskap där det framstår som allt klokare att betala en stor – både för vår egen och för våra grannars skull.

Men ÖB hade fler synpunkter som berör Gotland. Det ryska statliga energibolaget Gazprom, som också fungerar som multiverktyg i utrikespolitiken, är huvudägare i det bolag som vill lägga gasledningsprojektet Nord Stream 2, längs existerande Nord Stream 1. Ett projekt som skulle göra Europa än mer strategiskt beroende av rysk energi. Mer gas pumpas in i Europas hjärta, och allt det kostar är pengar, makt, oberoende och säkerhet. Ett potentiellt katastrofalt projekt som borde stoppas.

ÖB vill inte att det ryskledda företaget ska få hyra och disponera Slite hamn:

– Det är väl klart att jag har synpunkter. Och då är inte de synpunkterna i grund och botten det jag helst vill, att ett annat land oavsett vilket det är, ska ha tillgång till en infrastruktur som över tiden är väldigt viktig för försvarsmakten. Det måste jag kunna få säga.

Jag var mot Nord Stream 1 när det begav sig. Men samtidigt ansåg jag då att om regeringen inte försökte stoppa projektet så var det inte Gotlands sak att göra det bökigare att bygga gasledningen. Så länge Nord Stream betalade (och betalade bra) för kajbygge och hamnhyra.

Inte en ståndpunkt jag är speciellt stolt över i dag, men till mitt försvar så var ju detta före Krim och före kriget i östra Ukraina. Nu vet vi. Något måste vi väl ändå ha lärt oss av detta?

I dagsläget kan jag inte förstå regionstyrelseordförande Björn Janssons (S) uppfattning. Det är ohållbart att visa ett sådant viktlöst lättsinne inför projektet. Gazprom och Nord Stream 2 kan inte kategoriseras som vilket kommersiellt intresse som helst. Att lämna över Slite hamn är inte vilken affär som helst. För Gazprom och för den ryska staten är det ett synnerligen politiskt projekt – och då borde vi också behandla det som ett sådant.

Regeringens brist på besked i ärendet är stötande. Än mer upprörande är att regeringen vilselett allmänheten om regeringens intentioner. "Vi är jätteaktiva med de baltiska länderna, gentemot EU-kommissionen" påstod utrikesminister Margot Wallström i en interpellationsdebatt. Men när ett tiotal EU-medlemmar skickade en protestskrivelse i ärendet till EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker så var Sverige inte med och undertecknade.

Genom att överge de baltiska staterna – samtidigt som man på hemmaplan försöker framstå som man står vid deras sida – visar regeringen prov på en sällan skådad ynkedom.