Sätt stopp för judehat

11 december 2017 06:00

Det är förfärande men tyvärr inte överraskande hur hatet mot judar kommit till uttryck i Sverige, sedan USA tillkännagav att landet erkänner hela Jerusalem som Israels huvudstad och att ambassaden ska flyttas dit från Tel Aviv. Demonstranter i Malmö har i helgen skanderat hur de ska "skjuta judarna" och i Göteborg kastades brandbomber mot en synagoga där det pågick ungdomsverksamhet.

Det är framförallt två grupper som odlar hatet mot judar. Nazister. Och bland en del av dem som bekänner sig till islam. Tyvärr är det inte en liten del. För drygt ett decennium sedan, 2005, genomförde Forum för levande historia en undersökning av rasistiska attityder i Sverige. I befolkningen som helhet hade ungefär fem procent antisemitiska uppfattningar. Bland dem som kategoriserade sig själva som muslimer hade 39 procent en ”systematisk antisemitisk hållning”.

Det är kanske begripligt hur det har blivit så, bland dem som har sitt ursprung i Mellanöstern och har påverkats av konflikten och propagandan. Men det kan inte ursäktas. Inte det minsta. Inte på några villkor.

Det borde verkligen finnas modern statistik över hur detta rashat har utvecklats sedan 2005, eftersom det är ett oerhört allvarligt problem.

Det finns problem med hur Israel och judar beskrivs långt utanför de antisemitiska grupperna. Bara häromdagen skrev jag om att SVT rapporterat om hur den mäktiga "judiska lobbyn" påverkar USA politik. Minns också hur Ilmar Reepalu (S) som då styrde Malmö ursäktade fientligheten mot judar och hävdade att judar i Sverige har ett ansvar att ta avstånd från Israel. Vid ett annat tillfälle påstod han att judarna i Malmö infiltrerats av sverigedemokrater.

Stefan Löfven säger nu i ett uttalande att:

"Det finns ingen plats för antisemitismen i vårt svenska samhälle. Förövarna ska ställas till svars."

Jag hoppas han menar precis vad han säger. Kampen mot judehatet behöver anta flera former. En av dessa former är att hatarna behandlas med större fasthet. Rasistiskt motiverade hatbrott borde leda till att de förövare som saknar medborgarskap utvisas. Och att de som har dubbelt medborgarskap blir av med sitt svenska, och sedan utvisas. Det borde gälla dem som kastar brandbomber, men även dem som skanderar att judar ska skjutas. Jag hoppas att så många som möjligt har fångats på film.

Så jobbar vi med nyheter
Mats Linder

Ämnen du kan följa