I ett brev till ledarsidan i GA beskrev nyligen nio läkare sin bild av hälso- och sjukvården på Gotland. Vi instämmer i en del av problembeskrivningen. Andra delar som till exempel rör vårdplatserna beskriver säkert känslan som de aktuella läkarna har. Detta speglas dock inte i statistiken.
Vårdplatsantalet har inte minskat på lasarettet generellt. Däremot har neddragningar skett vid olika tillfällen bland annat på grund av sjuksköterskebrist. Vidare har neddragningen av vårdplatser som brukar ske under sommaren nu genomförts några veckor tidigare och kommer att pågå några veckor längre än vanligt. Ständiga överbeläggningar har det inte varit under 2016. Tvärtom har antalet vårdplatser som kunnat ta emot en ny patient när behovet uppstått varit fler under 2016 än 2015.
Jämfört med landets samtliga landsting låg Visby lasarett på en tredje plats 2015 när det gäller att ha minst antal överbeläggningar och nu är det bättre än 2015.
Vi är helt överens om att bemanningssituationen främst avseende sjuksköterskor är bekymmersam men lösningen går inte att enbart finna i en organisationsförändring. Det är en nationell brist på sjuksköterskor till vården och det måste naturligtvis hälso- och sjukvården på Gotland liksom andra vårdgivare arbeta med ur flera olika perspektiv. Detta arbete sker och vi ser också att sjuksköterskor som slutat kommer tillbaka på vanliga anställningar och vi anställer nyutexaminerade sjuksköterskor som avslutat sin utbildning här på Gotland.
Det är viktigt att en organisation kan understödja ett bra samarbete mellan olika professioner inom vården. Vi är helt överens om att problembilden är mångfacetterad, sällan har dock sådana problem enkla svar såsom i detta fall en omorganisation.
Den nuvarande organisationen infördes för att lösa ungefär den problematik som beskrivs i dag, det vill säga behov av att öka möjligheterna till samarbete och ansvarstagande. Den löste inte alla tidigare problem, det är vi helt överens om. Nyckeln till en välfungerande organisation, som alltid innebär samarbete, är att hitta arbetsformer så att det finns ett tydligt ansvar för helheten. Vi delar önskan om att detta ansvar inte enbart är ledningens utan delas med samtliga medarbetare. Därför genomförs nu ett förbättringsarbete med såväl läkarchefer som övriga berörda chefer för att ta reda på orsaker till identifierade problem och få fram förslag på lösningar. På detta sätt bör vi gemensamt även i fortsättningen kunna erbjuda gotlänningarna en god, jämlik och också en kostnadseffektiv vård.