Gotlands Allehanda Medan kriminaliteten minskar i andra länder så ökar skjutningarna här i Sverige. Det blir extra tydligt för mig på grund av vad som hänt i Värnamo den senaste tiden. Skjutningar på öppen gata förekom inte under min uppväxt i staden som har knappt 20 000 invånare i centralorten, vilket är mindre än Visby. I går fick jag läsa om den senaste i en rad skottlossningar som förekommit på senare tid. Under natten till tisdagen var det någon sköt flera skott genom ett fönster som tillhör en lägenhet där två personer befann sig. Ingen kom till skada denna gång.

En natt för mindre än en vecka sedan exploderade en bomb under en bil på en garageuppfart i centrala Värnamo.

I april fjol rapporterade SVT om Värnamo:

"Sedan i somras har det varit fyra skjutningar i stan. I juli blev en man skjuten nära Rörstorpsskolan och träffad av flera skott. Polisen har inte hittat den skyldige och utredningen är nedlagd. Ärenden som fortfarande är öppna är skjutningen vid Sveavägen/Rydgatan i november och på en parkering på Gränsgatan i december när en man besköts från en bil. I februari sköt en man på en annan man som var ute och gick på Smultronvägen men han blev inte träffad."

Artikeln behandlade också en serie av väpnade rån.

Någon vecka efter denna publicering rapporterade SVT igen 28 april:

"En större polisinsats pågick under fredagskvällen i centrala Värnamo. Flera personer skadades efter ett bråk med skjutvapen och knivar. Polisen har inlett en förundersökning om försök till mord men uppger att man inte har gripit någon."

Sammanlagt var ett tiotal inblandade i bråket. En dömdes till sju års fängelse för mordförsök och grovt vapenbrott. Men fyra andra som häktats släpptes.

Uppgörelser mellan beväpnade kriminella gäng tillhörde inte vardagen förr. Vi måste göra mycket mer, allt som står i vår makt, för att sätta stopp för den utvecklingen.