Skyll inte allt på regeringen!

18 mars 2019 05:00

Vem bestämmer egentligen i Sverige? Är det verkligen Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson som har den mesta makten? Hur mycket av politiken bestäms av socialdemokratiska värderingar? Mycket mindre än vad folk nog i allmänhet tror. Varje dag är nyhetsmedia fulla med nyheter som presenteras som de kom från regeringen. Bara under de senaste dagarna har allt från halvering av Arbetsförmedlingen (AF) med nedläggning av 130 mindre kontor över hela landet och 4 500 uppsagda till minskade resurser för naturvården och inga pengar till att rädda skogar eller våtmarker kommit. Orsaken till försämringarna är den budget som den blåbruna sörjan M/KD och SD drev igenom i Riksdagen. Varje nyhet om dessa försämringar borde åtföljas med uppgift om vilka som är orsaken. Nu faller skulden på de socialdemokratiska statsråd som tvingas att genomföra en politik de inte står för.

Och problemen tar inte slut med budgeten eftersom januariuppgörelsen med liberalerna och centerpartiet innehåller mycken surkart. L och C krävde att allt mer av AF:s uppgifter ska privatiseras. Detta trots att flera länder som prövat privatiseringar nu går tillbaka till offentliga system. Under Reinfeldts tid bedrevs en liknade privatisering ledd av en tandläkare, vilket bara ledde till att miljarder kronor hamnade hos halvskumma lycksökare.

Ett kommande jätteproblem är det försämrade anställningsskydd som C och L drivit igenom. Och likaså borttagandet av värnskatten som inte ger vanligt folk någonting men de med 5 - miljoninkomster 250 000 kr i sänkt skatt. Björklund har sagt att detta gynnande av de mest besuttna ska sippra ned till oss alla. Samma sak sa Reagan om stora skattesänkningar åt de rikaste. Han hävdade att detta kunde liknas vid att om man gav bättre havre till hästarna skulle det gynna alla småfåglar som skulle få picka i sig bättre hästlortar. Det döptes till hästskitsteoremet och fungerade inte på ekonomin. I stället för högre tillväxt leder ökade inkomstklyftor till motsatsen

Risken för socialdemokraterna i dag är att man blir för starkt associerade med regeringens politik, som alltför mycket styrs av andra intressen. Partikansliet har dessutom flyttat från den klassiska adressen på Sveavägen in i riksdagen. Klargör för alla vad som är den egna politiken. Välj till partisekreterare etcetera personer som liksom Sten Andersson en gång drev partiets politik så att allmänheten kunde se skillnaderna mot andra partier. Flytta tillbaka partikansliet till Sveavägen!

Debatt

Så jobbar vi med nyheter
Roland Spånt fil dr nationalekonom