Uretrit är en jämställdhetsfråga

13 januari 2017 06:00

- Det är inget fel på dig, vi kan inte se några bakterier så det måste vara inbillning. Kom tillbaka om du får problem igen.

Första gången jag sökte för uretrit var i 20-årsåldern. Några år senare åkte jag för första gången in akut för extrema smärtor. Detta diagnostiserades, utan att man hittade bakterier, som njurbäckeninflammation och jag fick, som många gånger efter, en riktig hästkur penicillin. Idag är jag 35.

För drygt ett år sedan träffade jag Josefina Rustas. Josefina pratade om hur de på Alvarssons läkarmottagning behandlar patienter med bland annat uretrit, och hur dessa tidigare istället för att få hjälp med sina problem fått höra att symptomen var inbillade, psykiska, obotliga och ofta, precis som jag, fått med sig en antibiotikakur.

Jag kände igen mig i beskrivningen av hur dessa patienter behandlats och började fråga ut Josefina om vad uretrit egentligen var. Uretrit är en urinvägssjukdom som ger liknande symptom som urinvägsinflammation, men utan bakterier. Symptomen beror istället på sekretstockning i de körtlar som omger och smörjer urinröret. Röret blir då trångt och smalt vilket ger symptom som trängningar, smärta i ryggen, smärta i blåsan, kramp och så vidare. Listan är lång.

Den glada nyheten är att det finns både sätt att förebygga problem med uretrit och behandlingar att tillgå när du har stora problem. Den dåliga nyheten är hur otroligt få inom den svenska sjukvården som verkar ha kunskap om sjukdomen.

Jag har träffat kvinnor som är sjukskrivna för sina smärtor, enbart för att läkare på deras sjukhus inte har kunskapen om och utför de behandlingar som finns. Informationen om uretrit är minst sagt knapphändig. På 1177.se hittar jag 89 artikelträffar om prostatit, manliga versionen, och 0 om uretrit. Jag har inte lyckats hitta några officiella siffror på hur många som är drabbade. Men en uppskattning från Alvarssons är 500 000 kvinnor, bara i Sverige. En halv miljon, där många mår psykiskt och fysiskt dåligt och dessutom många gånger äter antibiotika helt i onödan.

Problemen med uretrit utlöses ofta av kyla och värme lindrar. Mormor hade alltså rätt när hon tjatade om hur viktigt det är att hålla sig varm om rumpan för att inte få "blåskatarr". Vi drabbade märker ofta sambandet mellan kyla och symptom ganska snabbt. Vi lär oss att anpassa vår vardag efter våra problem. Jag kan inte sitta på golvet och leka med min son, jag har nästan alltid en filt kring kroppen både hemma och på kontoret och jag bör undvika situationer där jag blir kall. Ska jag vara helt ärligt så skäms jag många gånger så mycket för mina problem att jag utsätter mig för kyla ändå. Problemen kommer snabbt och blir ibland så illa att jag blir sängliggande.

Att kvinnliga sjukdomar nedprioriteras är inte något nytt, det är ett faktum som vi måste ändra på. Genom forskning, genom information och genom att förändra samhällets syn på kvinnosjukdomar.

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa