Vad sa Moberg och Per Albin egentligen

25 juli 2019 05:00

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson citerade Vilhelm Moberg under Almedalsveckan. Citatet i sig stämmer. Men hur Moberg hade uttryckt sig idag vet vi inte. Han levde i en annan tid, med andra tankar.

Ett är däremot säkert. Moberg, nazistmotståndaren (Rid i natt 1941), hade inte gillat att bli citerad av en partiledare som gick med i ett parti med nazism i sig. Sverigedemokraterna, SD, har ju nazistiska rötter.

Det är lättare att ta fram skillnaderna mellan Moberg och dagens SD än likheterna. SD är för monarki, hov och kyrka, Moberg var emot de institutionerna. SD vill exkludera vissa människor.

Moberg talade för de svaga grupperna, men var även individualist. Han var tidigt socialdemokrat, men övergick till att bli en blandning av liberal och bonde-anarkist.

Det märks mest i citatet ”…var och en får leva sitt liv såsom han finner bäst så länge han inte inkräktar på någon annans rätt att leva såsom honom synes bäst.”

Eller ”Den totalitära staten kan överrumpla oss inifrån, på smygvägar vi aldrig tänker på, ett steg i sänder.” (Källa: Allmogen.org).

Varför citerade inte Jimmie Åkesson det? Svaret är enkelt. Han ville få oss att tro att Moberg gillade den politik SD för idag.

Jag kan identifiera mig med Moberg, min förebild som författare och människa. Att verka för friheten och de svaga och inte vara rädd för att stöta sig med Rörelsen.

Åkesson har också citerat socialdemokraten och statsministern på 30- och 40-talen Per Albin Hansson. Det är samma sak där.

Under Per Albins tid var det ett helt annat samhälle än idag. Fram till det tidiga 1930-talet var Nazistpartiet i Tyskland som vilket annat obskyrt extremhögerparti som helst.

Detta visserligen med en politik som, om man kunnat läsa facit, varit förskräckande.

Men i sak hade man en liknande retorik som dagens extremhöger har i Sverige idag.

Lite skumma och otrevliga, men inget som man behövde bekymra sig om, för de skulle aldrig få någon makt.

Om Per Albin haft facit, skulle han då ha avvisat de judar som flydde till Sverige 1938? Det vet vi inte.

Men då han och S var klara antinazister hade han nog släppt in dem.

Det är lite lustigt att SD i ena stunden hyllar Per Albins folkhem för att i nästa stund anklaga honom och S för att ha haft djupa band med nazisterna i Tyskland. Det är lite grann som att SD säger att SD gillar nazismen.

Det är hög tid att vi tar tillbaka både Vilhelm Moberg och Per Albin Hansson och visar SD till den högra planhalvan. Moberg, individualisten och de svagas förkämpe.

Per Albin, socialdemokraten och antinazisten som byggde folkhemmet, med social och ekonomisk trygghet.

Ett folkhem som tyvärr är naggat i kanten idag, av högern och av SD.

Inlägg

Så jobbar vi med nyheter
Ronnie G Lundin