Varför gillar så många Sverigedemokraterna?

21 juni 2018 05:00

Jag har länge funderat över vad som lockar med SD. Invandringen så klart, det är ju deras stora fråga och den gillar ju deras kärnväljare. Men när allt fler funderar på att rösta på dem måste de väl ha något mer?

Under sin tid i Riksdagen har de röstat nej till att höja a-kassan, att lägga ner Fas 3, en skattesänkning för pensionärer, att kvinnor ska behandlas på lika sätt vid arbetsskador, att det ska vara en rättighet för kvinnor att söka sig till en kvinnojour, att ställa villkor enligt kollektivavtal vid offentliga upphandlingar. Och så vidare.

Att ställa frågor på en SD-anknuten sida är lönlöst. Den som ens vågar ifrågasätta SD riskerar att få all världens glåpord och hat efter sig.

När Pigge Werkelin för några veckor sedan på sin Facebooksida ställde en allmän fråga om vilken regering hans följare ville se efter valet, svarade ganska många M plus SD, vilket nog förvånade både honom och mig. Där såg jag en chans att få svar på mina frågor. Pigges följare, det måste ju vara seriösa och sansade människor. Till en början kom det ilskna inlägg, både mot mig och mot andra. Den kanske ”bästa” var ” Dom andra idioterna kör detta land rätt in i avgrunden” (sic).

Några var ännu mer aggressiva och beskrev alla fasor som fanns i förorterna. Då jag bor på Fårö togs även det upp som ett argument att jag bodde i ett område där rika sommargäster också bor och därför borde ”öppna ögonen och stänga munnen”.

Även en kandidat till SD:s fullmäktigelista la sig i debatten och till en början nedsättande med ett nedsättande språk som ”det går inte att väcka folk som sover”. Då jag insisterade på att jag verkligen var intresserad av hur SD skulle kunna göra Sverige bättre än andra partier, mjuknade tonen något. Men man duckade för frågan och talade bara om hur illa det var. Den tilltänkte fullmäktigeledamoten berättade om hur svårt det var att vara företagare och att integrationen inte fungerade. På frågan om att alla partier också försökte lösa frågan och varför då SD skulle kunna lösa samhällsproblemen bättre, kom det bara undvikande svar att han inte kunde redogöra för allt som SD vill göra.

Jag undrar vad han svarar tilltänkta väljare på torgmöten?

Så jag står ännu här och är förundrad över att så pass många vill rösta på ett parti de inte vet vilken politik de har. Med bara nej till invandring som viktigaste punkt. Få reagerar också på att SD bytt sida i många frågor. Så pass att inte ens Jimmie Åkesson hänger med, vilket han visade i en intervju i TV häromveckan.

Men det var ett intressant experiment att fråga om SD:s politik om man skalar bort invandringsfrågan. Det gav… ingenting.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa