Ord till min vän Eva Nypelius (C)

"Du skriver att jag lutar mig tillbaka och ser på när regeringen glömmer Gotland. Så är det inte", replikerar Jesper Skalberg Karlsson (M) till Eva Nypelius (C).

"Du skriver att jag lutar mig tillbaka och ser på när regeringen glömmer Gotland. Så är det inte", replikerar Jesper Skalberg Karlsson (M) till Eva Nypelius (C).

Foto: Malin Stenström

Ledarreplik2024-10-01 04:55
Det här är en replik. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kära Eva. Jag läser din krönika i GT den 27 september där du skriver att jag är svag, nonchalant och allmänt värdelös. Jag minns när vi gemensamt tog ansvar för Region Gotlands ekonomi mellan 2018 och 2022, då vi såg till att regionen gjorde resultat på totalt 828 miljoner kronor som kunde sparas till sämre tider. Nu verkar du istället tävla med Björn Jansson om vem som kan skriva ner mig hårdast. Tänk vad tiderna förändras.

Du skriver att jag lutar mig tillbaka och ser på när regeringen glömmer Gotland. Så är det inte. Under de två första åren med en moderatledd regering har vi sett till att det ska byggas två nya elkablar till Gotland, vi har fattat beslut om att bygga en reservhamn i Kappelshamn och det har införts ett unikt stöd för att sänka biljettpriserna i Gotlandstrafiken. Jag är inte lika erfaren som du Eva, men nog är det få regeringar som fattat så många beslut kopplade specifikt till Gotland.

Du skriver också att jag är kritisk mot regionledningen, i ett försök att slå in en kil. Men jag tror faktiskt ganska gott om både dig och de politiker som nu har ansvar att politiskt leda Region Gotland. Alla tider har sina utmaningar – du och jag hanterade ju pandemin – och jag tror att nuvarande regionledning också kan uträtta stora saker.

Allt är heller inte nattsvart, även om man ibland vill måla upp den bilden i opposition. Nästa år faller Region Gotlands kostnader för pensioner med omkring 250 miljoner kronor, till följd av framgångsrik inflationsbekämpning. Det tillkommer cirka 73 miljoner kronor i statligt stöd. En gotländsk familj som består av en polis och en sjuksköterska får behålla cirka 10 000 kronor mer i plånboken när inkomstskatten sänks, vilket kommer öka antalet arbetade timmar och därmed skatteintäkterna till Region Gotland.

Låt mig också nämna att politik är svårt och tar tid. Det vet ju du Eva, som suttit i Centerpartiets partistyrelse och fattat beslut om att ni ska samarbeta vänsterut. Jag vet inte om du tycker att ni fick mer gjort. Ni hade fyra år av samarbete och en gotländsk centerpartist i riksdagen, men lyckades inte infria era lokala vallöften om ny elkabel till Gotland eller ett statligt ö-tillägg för sjukvården, som ni lovade väljarna redan år 2018.

Centern fick förvisso igång utredningar om strandskydd och gårdsförsäljning, men tyvärr orkade ni inte göra verklighet av dem. Nu gör vi moderater det tillsammans med våra samarbetspartier. Det tror jag blir bra för Gotland – den ö som både du och jag vill ska fortsätta utvecklas.

GOTLÄNNINGEN

Detta är ett debattinlägg på Gotlänningens ledarsida, åsikterna är skribentens.