Att dela upp Gotland är en kostsam återvändsgränd

 I en replik undrar Centerpartiets Johan Malmros varför S & M ägnar sig åt saker som uppenbarligen är återvändsgränder istället för att lösa de utmaningar Gotland står inför.

I en replik undrar Centerpartiets Johan Malmros varför S & M ägnar sig åt saker som uppenbarligen är återvändsgränder istället för att lösa de utmaningar Gotland står inför.

Foto: Paul Madej / TT

Politiska frågor2024-11-05 07:51
Det här är en replik. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

Meit Fohlin frågar sig i sin krönika på Gotlands Folkblad den 4/11 varför Centerpartiet är rädda för kunskap i och med att vi inte vill utreda uppdelning av Region Gotland.

Frågan som Socialdemokraterna och Moderaterna på Gotland behöver ställa sig är snarare varför man ägnar sig åt saker som uppenbarligen är återvändsgränder istället för att lösa de utmaningar Gotland står inför.

Man verkar ha missuppfattat grundorsaken till varför vi har svårt att bära kostnaderna för sjukvården. Alla utredningar som har gjorts pekar på att problemen har geografiska orsaker, inte organisatoriska. Med det inte sagt att vi inte kan påverka kostnaden själva. Det kan vi. Men vi kommer alltid att ha en kostnadsmässig nackdel på grund av ö-läget. 

Många av de funktioner som behöver lokaliseras på Gotland för att tillhandahålla en fullgod sjukvård, jämförbar med vad som kan erbjudas i resten av landet medför en volym och en kostnad som inte kan bäras av 60 000 innevånare. 

Det rådde också, tills nu en gemensam bild av att sättet vi är organiserade på skapar möjligheter till samarbete och en effektivitet som skulle vara svår att uppnå om vi var uppdelade i en region och en kommun.

Det förslag S & M lade om att från den 1: a januari 2025 dela upp oss i en region och en kommun var, för att uttrycka sig diplomatiskt, orealistiskt. Om det var ett försök att utöva påtryckning på regeringen, så skulle detta uttryck för desperation genomskådas direkt. Om det var allvarligt menat har vi större problem med styret av Gotland än jag vågar tänka på. 

Nu backade man från det, men utredningsuppdraget som kostar cirka 300 000 kronor vill man genomföra. Och faktum kvarstår. Det finns inget som indikerar att en uppdelning skulle ge oss mer pengar. Snarare skulle det lamslå organisationen under det eller de år en sådan stor organisationsförändring skulle ta att genomföra. 

Efter det skulle vi stå med en organisation där många funktioner skulle vara dubblerade jämfört med i dag, och en rad samarbetsavtal skulle behöva skapas och underhållas. Ineffektivare och dyrare helt enkelt.

I dessa tider behöver vi politiker fokusera på det jobb vi har att göra, istället för att greppa efter orealistiska halmstrån. Fortsätta att lobba gentemot regeringen och sina egna partier. Vi Centerpartister ger gärna råd i hur man ska lyckas med det inom det egna partiet. 

Tills dess att vi får detta ö-tillägg (om det ens kommer att ske), behöver vi säkra välfärden och få ordning och reda i ekonomin, trots den underfinansiering vi så tydligt ser. 

Det vi inte kan ägna oss åt just nu är att dra igång nya kostsamma projekt eller uppdrag i hopp om att det nog kommer att ordna sig framöver. Det är inte att ta ansvar.

Johan Malmros (C)

Regionråd i opposition

Gotlands Folkblad

Repliken är publicerad på oberoende socialdemokratiska Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.